
Zo’n 150 professionals die werkzaam zijn in het mbo, hbo en wo in Noord-Nederland kwamen donderdag af op het symposium, dat georganiseerd werd bij NHL Stenden in Leeuwarden. Het centrale thema was de impact van AI in het onderwijs. Voorzitter van het College van Bestuur Erica Schaper en ICT-expert Dieter Möckelmann als keynote-spreker openden het evenement.
Naast Möckelmanns lezing – hij legde uit wat ‘digitale fitheid’ is en besprak de impact van technologie op het onderwijs – bestond het programma van het symposium uit verschillende workshops. Gemene deler van die workshops was met name het delen van kennis en ervaringen over het toepassen van AI in het onderwijs, vertelde Jort Harmsen van NHL Stenden.
Kennis delen en ervaringen uitwisselen
Harmsen is docent bij de opleiding Creative Business en houdt zich met een aantal collega’s bezig met de implementatie en toepassing van AI binnen de hogeschool. Op het symposium was hij een van de workshopgevers. “Alle workshops gingen over kunstmatige intelligentie, maar bij mij ging het vooral over de toepasbaarheid van AI in het onderwijs. Wat betekent het voor de docent? Wat betekent het voor toetsing?”
Naast Harmsen gaven ook Anne-Marie van Boeckel, Sabine van der Ham, Erwin de Beer, Arnold Zijlstra, Patrick van Aalst, Tjibbe Feenstra, Jort Harmsen, Bert Hofstede, Kjell Neumann, Tijmen Leurs, Stach Aarts, Margreeth Themmen, Carolien Kamphuis en Bertine van Deyzen een workshop.
Tips om verantwoord met AI in het onderwijs om te gaan, gaven Harmsen en zijn collega’s tijdens de workshops op het symposium, zoals: “Wees transparant over het gebruik van AI, controleer de correctheid van de verkregen output en denk goed na over welke gegevens je invoert. Maar ik ben zelf ook erg benieuwd naar hoe andere onderwijsinstellingen dit doen. Het symposium was bedoeld om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Dat is meer dan gelukt.”