Sanne loopt stage bij het bedrijf eConowind, een zusterbedrijf van Conoship International uit Groningen. Dit bedrijf zich richt op innovaties binnen de scheepvaart. Ze ontwikkelden de eConowind-unit, een verplaatsbare zeecontainer waaruit twee aluminium vleugels uitgeklapt kunnen worden, de zogenaamde VentiFoils. Deze vleugels zouden voor brandstofbesparing moeten zorgen, maar werkt deze innovatie ook in de praktijk? Aan Sanne de taak om te kijken hoe het eerste prototype van de unit het op zee doet. “Tijdens mijn stage onderzoek ik de werking van de VentiFoils op het moment dat ze ook echt op het schip in gebruik zijn. Mega interessant om te onderzoeken, zeker ook omdat het verder gaat op een eerder gedane uitvinding van ontdekkingsreiziger en marineofficier Jacques Yves Cousteau. Hij deed onderzoek naar het systeem dat we nu aan het doorontwikkelen zijn.”
De VentiFoils van de eConowind-unit worden uitgeklapt op het moment dat de wind gunstig is. Het schip vaart vóór het uitklappen op een bepaalde snelheid. De bedoeling is dat na het uitklappen ook weer diezelfde snelheid gevaren wordt. Daar is een bepaalde hoeveelheid stuwkracht voor nodig. Hier zorgt de eConowind-unit voor; hij zet windkracht om in stuwkracht en geeft het door aan het schip, zodat de schroef van het schip dat deel van de stuwkracht niet langer zelf hoeft te leveren. Hierdoor kan gas terug worden genomen en wordt er brandstof bespaard. Tussen 2009 en 2011 zijn er door Conoship International – deels samen met NHL Stenden studenten – al verschillende haalbaarheidsstudies gedaan naar de eConowind-unit. Vervolgens is er een groot schaalmodel gemaakt van 5,5 meter hoog.
Succesvolle eerste tests
Een tijdje terug ging het eerste prototype op ware grootte de zee op. De eConowind-unit was maar liefst 12 meter lang, en de VentiFoils die erbovenop zaten 10 meter hoog. Sanne ging mee om te testen: “Een maand na mijn eerste gesprek ging ik een aantal weken mee op de Lady Christina, een kustvaartschip van zo’n 110 meter, om te onderzoeken hoe de unit in de praktijk werkte.