In de media: Student Luca dronk nauwelijks koffie en creëert nu zijn eigen koffiemerk

Afbeelding
Luca Wijnsma, de ondernemende student op NHL Stenden in Leeuwarden. Foto door Marjolein Oost

In zijn tussenjaar besloot de 19-jarige Luca Wijnsma, student Ondernemerschap & Retail Management aan NHL Stenden, een veelvoorkomend probleem op te lossen: slechte koffie op kantoor. Inmiddels is zijn idee zelfs werkelijkheid geworden en is hij eigenaar van zijn eigen koffiebedrijf: mkb coffee.

Bron: Huis aan Huis Leeuwarden/ LC door Akke Boonstra

Een alledaags probleem waar iedere werknemer tegenaan loopt: daar zocht Luca Wijnsma uit Oosterwolde naar tijdens zijn tussenjaar die hij nam na het vwo. Als kind uit een echt ondernemersgezin had hij geleerd dat daar de kansen liggen voor het ondernemen. Door een zoekopdracht in Google ontstond het idee voor mkb coffee. Want goede koffie op kantoor, daar zijn werknemers naar op zoek. "En dat terwijl ik zelf toen nog weinig koffie dronk", lacht de Ondernemerschap & Retail Management-student.

Vooraf goed voorbereid op het avontuur

Hij heeft zich goed voorbereid voordat hij van start ging met zijn koffie-avontuur. "Ik heb veel onderzoek gedaan naar hoe de koffiewereld in elkaar steekt", vertelt Wijnsma. Zijn zoektocht door heel Nederland bracht hem langs importeurs, machinefabrikanten, koffiebranderijen en groothandelaren. Dat bracht hem bovendien op het idee om het anders te gaan doen. "Anders dan bij de meeste grote koffiemerken doen we bij mkb coffee aan 'direct trade', waardoor er direct contact is met de koffieboeren en de hele keten transparant is", legt Wijnsma uit. "Daardoor krijgen zij een eerlijke prijs."

Zijn koffiebonen worden rechtstreeks geïmporteerd

Zijn eigen koffie komt uit plantages in Rwanda en Oeganda. De groene koffiebonen worden rechtstreeks geïmporteerd door Pure Africa en de koffie wordt gebrand in de Penitentiaire Inrichting van Veenhuizen bij Koffiebranderij Koffielust in Drenthe, redelijk dichtbij zijn woonplaats Oosterwolde.

"Zo houden we het hele proces van koffieboon tot koffie eerlijk en lokaal", aldus de ondernemende student. "Bij mkb coffee willen we betaalbare en eerlijke koffie verkopen. We willen ervoor zorgen dat mensen zonder dat ze extra hoeven te betalen koffie drinken met een goed verhaal."

Zijn eerste koffiemachine is inmiddels werkzaam

De ambitieuze student ontwikkelde twee eigen koffiesmaken en zijn eerste koffiemachine werd geïnstalleerd bij ECOstyle, een bedrijf dat actief is in Europa en duurzaamheid belangrijk vindt. "Daar ben ik wel trots op." De reacties zijn positief op zijn koffiesmaken. Toch staat Wijnsma nog maar aan het begin van zijn koffie-avontuur. "Ik ben bezig met het opzetten van een groep jonge, gedreven mensen: team mkb coffee." Wijnsma’s netwerk binnen de koffiewereld wordt bovendien steeds groter. "Het netwerken is heel belangrijk bij het ondernemen. Met hulp van leraren en anderen bij NHL Stenden heb ik zowel mijn netwerk als mijn netwerkskills kunnen vergroten. Dat helpt mij enorm met het uitbouwen van mijn koffiemerk."

"Het netwerken is heel belangrijk bij het ondernemen. Met hulp van leraren en anderen bij NHL Stenden heb ik zowel mijn netwerk als mijn netwerkskills kunnen vergroten.

Bovendien hoopt hij meer jonge ondernemers te inspireren en ze aan te moedigen een eigen bedrijf te beginnen. Zijn belangrijkste boodschap? "Ga voor datgene wat het vlammetje in jou aanwakkert. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt. Zo kom je het verst en dan volgt de rest vanzelf."

Benieuwd naar de opleiding Ondernemerschap en Retail Management?

Zie jij overal mogelijkheden, steek je graag de handen uit de mouwen en kruipt jouw ondernemersbloed waar het niet gaan kan? Ben jij altijd op zoek naar nieuwe manieren om producten in de markt te zetten? Bij NHL Stenden Hogeschool vind je jouw opleiding Ondernemerschap, bekijk de mogelijkheden.

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...