“Laat alles wat je weet los en omarm het amateurisme”

Afbeelding
Erik Kessels, You Design The World

Honderden bezoekers kwamen donderdagmiddag af op het event You Design The World van en bij NHL Stenden in Leeuwarden. Om te leren, te inspireren of geïnspireerd te raken, te netwerken en te praten over hun gemeenschappelijke passie: design. Maar wat is dat nou precies? Op zoek naar het antwoord.

Het is een drukte van jewelste in de centrale hal van NHL Stenden. Om toerbeurt komen ze hun badge en het programma van de middag afhalen bij de welkomstbalie. Het zijn er in elk geval 320 en waarschijnlijk nog wel meer, weet en vermoedt Gerald Kooistra, teamleider en docent bij Communication & Multimedia Design (CMD) en met zijn opleiding organisator van het allereerste You Design The World-event.

“Studenten, alumni, gasten van andere hogescholen en universiteiten, professionals uit het werkveld: iedereen uit de regio die iets met design te maken heeft of er meer over wil weten, is hier”, zegt Gerald. “Design vormt het fundament onder het onderwijsconcept van NHL Stenden: Design Based Education. Met dit event willen we als hogeschool design laten zien, uitdragen en op de kaart zetten.”

Maar wat is design? “Kijk om je heen”, zegt Gerald. “Alles is gedesignd. Het is ontwerpen en vormgeven, maar het gaat niet alleen om de buitenkant. Het is ook en vooral belangrijk wat het doet en waarom.” Gerald wijst naar de hal, waar tientallen studenten van verschillende opleidingen staan om hun projecten te presenteren en demonstreren. “Ze doen heel vette dingen. Maar ook de uitingen van het event zelf: die hebben studenten samen met docenten bedacht en ontworpen.”

Afbeelding
You Design The World

Gehuld in een knalgele hoodie met de letters YDTW – alle studenten die helpen bij het event dragen er eentje – gaat Tamme Sikkema (20) even zitten. De 3D-animatie van het logo, te zien in de kuil, komt van hem. Een opdracht vanuit zijn studie CMD, maar de eerstejaarsstudent doet deze middag meer, zo vertelt de camera in zijn hand. “Ik steek wat op en maak tegelijkertijd met een studiegenoot foto’s. Niet omdat dat moet, maar omdat we dat gewoon leuk vinden om te doen. De foto’s stuur ik naar mijn opleiding en gebruik ik voor mijn portfolio.”

Op het geheugenkaartje van Tamme’s toestel staan onder meer beelden van Erik Kessels: ontwerper, kunstenaar en – natuurlijk – designer. De medeoprichter van het vermaarde (inter)nationale communicatiebureau KesselsKramer is een van de gastsprekers. Een vol auditorium krijgt geen genoeg van zijn verhalen en anekdotes over ‘I amsterdam’, advertenties, lege stoelen, Ria van Dijk en het verheven van fetisj en andere bijzondere bezigheden tot kunst.

Tips en handvatten reikt Erik het publiek ook aan. “Nieuwe inspiratie zou je in mijn ogen van buiten moeten halen.” En als metafoor: “Kijk niet alleen naar de voortuin, naar hoe mensen gezien willen worden, maar vooral in de achtertuin. Daar zie je wat er gebeurt, daar vind je de diepere betekenis.” Om te besluiten met de boodschap van zijn nieuwste publicatie Complete amateur: “Laat alles wat je weet los en omarm het amateurisme.”

Afbeelding
ba-communication-and-multimedia-design-vt-lwd.jpg

Communication & Multimedia Design

Een interactieve reclamecampagne voor een groot merk, een virtual-reality-experience voor mensen met psychische problemen of een programma-app met stijlvol design voor een muziekfestival…