Lezing Tim 'S Jongers over de kloof tussen de beslissers en de mensen om wie het gaat

Afbeelding
Tim 'S Jongens

'Beleid schiet zijn doel vaak voorbij, hoe goed bedoeld ook'

Met humor doordrenkt en tegelijkertijd met een keiharde urgentie. Met zijn lezing maakte Tim 'S Jongers gisteren op NHL Stenden op een indringende wijze duidelijk dat er een grote kloof is tussen beleidmakers en voor wie het beleid bedoeld is. Zijn oproep: maak geen beleid vanachter je bureau maar betrek de mensen om wie het gaat. Als voorbeeld noemde 'S Jongers de onderzoeksvragen waar miljoenen subsidie naartoe gaan. Terwijl de mensen om wie het gaat hele andere vragen hebben. Zij zouden wel onderzocht willen hebben hoe het toch kan dat beleidsmakers denken dat zij van 50 euro per week boodschappen kunnen doen en dan ook nog een gezin kunnen onderhouden. Of waarom de woningcorporatie om de tien jaar wel de gevel vernieuwd en opknapt maar de inwoners nog steeds schimmel op de muur hebben. Met pijnlijk rake verhalen pleit de Vlaamse politicoloog ervoor om in wetenschappelijk onderzoek naast professionele en wetenschappelijke kennis, de kennis van ervaring toe te voegen en de mensen om wie het gaat te betrekken in het bedenken van oplossingen. Dat alles om de maatschappelijke ongelijkheid af te laten nemen. 

Inclusive Community Lab Fryslân

De lezing werd georganiseerd vanuit het Inclusive Community Lab Fryslân van NHL Stenden. Student Lindsay Stegenga, Social Work, wist 'S Jongers te strikken. Zij herkent als geen ander de urgentie om met mensen te praten en niet over. Op haar 21e werd Stegenga volledig afgekeurd. "Ik wilde heel graag meedoen in de maatschappij maar dat werd me afgeraden." Inmiddels studeert Stegenga bijna af aan de opleiding Social Work aan NHL Stenden en is ze stagiaire bij het Inclusive Community Lab Fryslân. De studente werd door haar persoonlijke ervaring extra geraakt door de Participatielezing van 'S Jongers; een beklemmend en persoonlijk verhaal over de ervaringswereld van de mensen die niet of te weinig gehoord worden. Een wereld waarin zij zich ook begeeft als bijna afgestudeerde Social Worker. Reden om dit belangrijke verhaal van de Vlaamse politicoloog te willen delen met haar medestudenten en belangstellenden uit het werkveld of andere geïnteresseerden die zich in de missie van 'S Jongers herkennen. En dus nodigde ze hem uit voor een lezing. 

Beledigende broccoli

Tussen de goede bedoelingen en de uitwerking van sociaal beleid gaapt een grote kloof. In de lezing gaf 'S Jongers het rake voorbeeld van de broccoli en de pastinaak. Kinderen in een achterstandswijk zouden op school gezonder moeten eten: broccoli en pastinaak. "Een goed idee want vergeten groenten vinden we ook belangrijk. Maar wat als die kinderen zonder ontbijt naar school zijn gekomen?"  'S Jongers geeft aan dat wanneer de voedselcoach van tevoren de juf had gevraagd om input er dan misschien een bakje yoghurt en een banaan was uitgekomen. De kracht van kenniservaring zit overal.

Design Based Research

NHL Stenden doet praktijkgericht onderzoek en hanteert daarbij Design Based Research als uitgangspunt. Een van de kenmerken daarvan is dat bij de probleemanalyse de doelgroep nauw betrokken is en er niet voor hen gedacht wordt maar vooral met hen. Dit past helemaal bij de Andere Kijk Op Innoveren van de hogeschool.