MIWB reikt eerste diploma's uit aan duale Ad-studenten Maritieme Techniek

Afbeelding
Maritieme Techniek

Sinds de start van de duale Ad-variant van de opleiding Maritieme Techniek zijn dinsdagavond de eerste diploma's uitgereikt. Op de MIWB-locatie in Leeuwarden namen Lorraine Damen, Mariete Ozenga, Björn Jonker en Redmer Bruinsma hun felbegeerde papier in ontvangst. Met succes rondden zij in slechts twee jaar tijd, waarin ze werken en studeren combineerden, hun associate degree af.

De duale Ad is een van de vormen waarin Maritieme Techniek aan het MIWB van NHL Stenden is te volgen. Duaal houdt in dat je studeren en werken combineert, waarbij de Maritiem Techniek-studenten minimaal 24 uur per week werkzaam zijn in een maritiem bedrijf. In dit geval twee jaar lang, omdat het om een Ad (associate degree) gaat. Dit is een praktijkgerichte hbo-opleiding met een wettelijk erkend hbo-diploma.

Op zoek naar verbreding of verdieping

Volgens opleidingscoördinatoren Frederik Maats en Harmen van der Ende is het met name de vorm wat de opleiding zo aantrekkelijk maakt. Frederik: "Onze studenten zijn al werkzaam in een maritieme omgeving zoals een werf, maar willen graag verbreding of verdieping van hun maritieme kennis. De nadruk ligt daarom vooral op de persoonlijke leerroute van de student."

Harmen vult aan: "Het succes van deze opleiding komt onder andere door de verbinding tussen het dagelijkse werk van de student en de opleiding; het werk wordt ook gebruikt als leeromgeving."

Behoeften van werknemers en werkgevers

Ook Annette Opstal, Human Capital Manager van de branchevereniging Netherlands Maritime Technology (NMT) onderschrijft het belang van deze opleiding. "Een leven lang ontwikkelen wordt sterk gestimuleerd vanuit het technische bedrijfsleven. De Ad Maritieme Techniek sluit door het duale karakter en maatwerk prachtig aan bij de wensen en behoeften van werknemers en werkgevers in onze branche. Geweldig om te zien dat deze afgestudeerden hiermee een mooie stap maken in hun carrière en ontwikkeling en hopelijk een inspiratie zijn voor anderen."

Op de foto v.l.n.r.: Frederik Maats (opleidingscoördinator), Lorraine Damen, Mariete Ozenga, Björn Jonker, Redmer Bruinsma en Harmen van der Ende (opleidingscoördinator). Foto: NHL Stenden