Na Lissabon, München en Gent strijkt internationaal mediacongres neer bij NHL Stenden

Afbeelding
emma congres 2024

Zo’n 150 mediawetenschappers uit Europa en daarbuiten waren naar Leeuwarden afgereisd om van woensdag 5 tot en met zaterdag 8 juni deel te nemen aan het jaarlijkse congres van de European Media Management Association (emma). Bij NHL Stenden bespraken zij met elkaar de nieuwste inzichten op het gebied van mediamanagement en -communicatie.

De European Media Management Association is een internationale, wetenschappelijke organisatie die in 2003 werd opgericht om onderzoek in het domein mediamanagement te ondersteunen en te ontwikkelen voor zowel de praktijk als de wetenschap. Eerdere congressen vonden plaats in steden zoals Lissabon, Tallin, Hamburg, München en Gent. Niet eerder in Nederland.

Het congres bij NHL Stenden werd georganiseerd door het lectoraat Transformational Media in samenwerking met de Erasmus Universiteit en duurde vier dagen. Woensdag startte de pre-conferentie met een PhD-workshop, paper development workshop (PWD) en receptie. Donderdag gaf burgemeester Sybrand Buma met een welkomstwoord het startsein voor het congres. Daarna vond een keynote plaats van Hans van Kranenburg, hoogleraar Corporate Strategy aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna volgden presentaties van onderzoekers over hun werk.

De toekomst van media

Vrijdag vond er een panel plaats met vier deskundigen uit de media-industrie: John Olivieira-Siere (OneWorld, Raad van Cultuur), Carolien Vader (Bladendokter), Wilbert Mutsaers (Agents After All, Raad van Cultuur) en Boudewijn Beusmans (3Rivers). Het thema was: ‘Navigeren door de toekomst van media: het beheren van media-innovatie en -transformatie’.

Voordat de zaal vragen kon stellen, gingen de panelleden een voor een in op het thema in relatie tot hun expertise en ervaringen. Zo sprak John Oliveira-Siere van magazine OneWorld over de kansen en bedreigingen van AI voor de journalistiek. “Hoe breng je technische ontwikkelingen zoals AI in balans met journalistieke integriteit?”

Afbeelding
emma congres 2024

Daarna ging het over content en hoe je dit onder de aandacht brengt – en houdt – bij de doelgroep. Carolien Vader vertelde hoe het medialandschap zich ontwikkelt. Ze adviseert mediaorganisaties minder artikelen te produceren en meer te verspreiden: content crossmediaal wegzetten en over een langere periode verspreiden op platforms om engagement met de doelgroep te vergroten.

De doelgroep kennen

Ook hebben al die innovaties en ontwikkelingen impact op de muziek- en televisiewereld. Wilbert Mutsaers werkte bij Spotify en zag van dichtbij de muziekindustrie in razendsnel tempo veranderen. “Per dag worden 150.000 nieuwe tracks geüpload: val dan maar eens op.” Over het adverteren op televisie als businessmodel zei Boudewijn Beusmans: “In het verleden pushte je content. Nu moet je de doelgroep kennen, want alleen dan is het interessant voor organisaties om te adverteren.”

Na de presentaties van de onderzoekers in de middag werd het officiele congresgedeelte afgesloten met een feestelijk diner bij restaurant Sophias in Leeuwarden. Daar werd de emma-award uitgereikt aan John Oliver (Bournemouth University). De award voor beste paper ging naar Brigitte Dekker en Hans van Kranenburg. De volgende dag, de slotdag van het congres, stond in het teken van het ontdekken van de Friese hoofdstad. Volgend jaar wordt het congres georganiseerd in Rome.

Nieuwe inzichten

Medeorganisator Bianca Harms, lector Transformational Media, blikt tevreden terug op het congres. “Het is waardevol om zoveel mediaonderzoekers te verwelkomen bij NHL Stenden. Media is verweven met ons leven. De invloed van technologische ontwikkelingen, zoals AI, op de toekomst is onzeker, terwijl de maatschappelijke impact van media enorm is. Het gepresenteerde onderzoek heeft geleid tot belangrijke nieuwe inzichten die we kunnen meenemen bij de ontwikkeling van ons curriculum. Daarnaast was het fantastisch om te merken dat zoveel collega’s onder de indruk waren van onze inspirerende campus. Er werden veel foto’s van onze faciliteiten gemaakt als voorbeeld voor hun eigen instellingen.”

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...