Nieuwe master Polymer Engineering bij NHL Stenden en Windesheim

Afbeelding
Plastics en bronmaterialen

Vanaf september 2025 starten NHL Stenden en Hogeschool Windesheim met de voltijdmaster Polymer Engineering. Deze unieke tweejarige opleiding speelt in op de groeiende vraag vanuit de industrie naar hoogopgeleide specialisten in kunststoffen.

Albert ten Busschen, associate lector Kunststoftechnologie bij Windesheim over de nieuwe master: “Er is geen andere opleiding op masterniveau in Nederland die zich specifiek richt op kunststoftechniek, terwijl de sector hier groot is.” Rudy Folkersma, lector Circular Plastics NHL Stenden, vult hierop aan: “Het is heel bijzonder dat deze master zo dicht tegen de industrie aanschurkt. We werken binnen de master echt samen met het bedrijfsleven.” De opleiding is bedoeld voor hbo-bachelors uit onder andere chemie, werktuigbouwkunde en industrieel productontwerp. 

Brede basis in polymeren

De master biedt een brede basis in polymeren, met aandacht voor zowel chemische als mechanische aspecten. Dankzij deze brede inzetbaarheid en expertise, sta je volgens als afgestudeerde sterk op je start op de arbeidsmarkt. “Als jij expert bent op deze verschillende topics, in de wereld van de polymeren, dan kun je sneller de puzzel leggen. Je kunt kritisch reflecteren bij bijvoorbeeld het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe producten. Wanneer je begrijpt hoe we van grondstof naar product komen, kun je op veel vlakken van het vak ingezet worden.” Je kijkt, volgens Rudy, met een brede blik naar de materie en de uitdagingen en dat is wel echt een USP van deze master.” Wel nemen verschillende achtergronden en vooropleidingen natuurlijk ook verschillende uitdagingen mee. Albert: “Chemici zullen de scheikundige kant makkelijker oppakken, terwijl ingenieurs voordeel hebben bij onderwerpen als stromingsleer en mechanisch gedrag.” 

Afbeelding
Lectoraat CP Emmen
“Het is heel bijzonder dat deze master zo dicht tegen de industrie aanschurkt. We werken binnen de master echt samen met het bedrijfsleven.”
Rudy Folkersma
lector Circular Plastics NHL Stenden

Samenwerking tussen onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs

Naast NHL Stenden en Windesheim zijn ook diverse bedrijven nauw betrokken bij de opleiding. Studenten krijgen praktijkervaring bij bedrijven als Wavin, Dyka en Philips. Bovendien is er samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen voor het chemische deel van het programma. De industrie reageert positief op de komst van deze master. “Bedrijven willen jonge, goed opgeleide mensen met een stevige basiskennis, zodat ze niet zelf extra hoeven op te leiden,” zegt Albert. Daarom richt de opleiding zich niet alleen op technische kennis, maar ook op vaardigheden als samenwerken en opdrachten binnenhalen om praktijkgericht onderzoek te doen. 

Met deze voltijdmaster spelen NHL Stenden en Windesheim in op de toenemende vraag naar specialisten in de kunststofindustrie en bieden ze studenten een stevige basis voor een carrière in deze sector.

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...