Studenten NHL Stenden volop in de prijzen bij LC Awards 2023

Afbeelding
LC Awards 2023, winnaars

Dinsdagavond 13 juni gaat voor een aantal van onze studenten de boeken in als een zeer geslaagde avond. Kylian Janssen (bachelor Chemie) en Rick Scheper, Fredrik-Otto Lautenbag, Sander Klut en Maurits Peereboom (master Computer Vision & Data Science) wonnen een LC Award voor de beste scriptie in de categorieën hbo en master. Voor de jongens in de categorie master kon het geluk al helemaal niet op: zij kregen de meeste publieksstemmen en wonnen daarmee ook nog de publieksprijs.

Volle overtuiging

Kylian, student Chemie, wist bij de LC Awards 2023 de jury met volle overtuiging voor zich te winnen. Plastic producten zijn onmisbaar geworden in onze samenleving. Een van de manieren om kunststofproducten te maken is met behulp van 3D-printers. De populariteit van 3D-printen voor particuliere en industriële toepassingen neemt snel toe, maar veel 3D-geprinte materialen zijn niet te repareren of recyclen. Daardoor worden veel geprinte producten na gebruik weggegooid, wat bijdraagt aan de wereldwijde plasticvervuiling.

Kylian ontwikkelde in zijn onderzoek nieuwe printerinkten die na 3D-printen wél recyclebaar zijn dankzij een dynamische molecuulstructuur. Dit materiaal kan in de toekomst worden gebruikt om bijvoorbeeld recyclebare windmolenbladen te produceren, wat tot op heden onmogelijk is.

De groene pelsluis

Velen hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: de groene pelsluis. Boeren daarentegen komt het diertje wel bekend voor. Zij doen er alles aan om hun gewassen preventief met bestrijdingsmiddelen te beschermen. Echter, de boer weet vaak niet tegen welk ongedierte hij de gewassen moet beschermen en dus wordt het hele veld bestreden.

Rick, Fredrik-Otto, Sander en Maurits van de master Computer Vision & Data Science bedachten met kunstmatige intelligentie (AI) een systeem dat deze groene pelsluis automatisch detecteert, waardoor de boer zijn gewas heel strategisch en doelgericht kan bestrijden.

Fredrik-Otto is trots op het winnen van de Awards en zijn team. "Wij zijn ontzettend blij met het winnen van zowel de publieksprijs als de prijs voor het beste master project. Het overtuigen van het publiek en de jury met ons onderzoek hoe we de wereld beter willen maken, is goed begrepen. Wij willen onze supervisors bij het lectoraat Computer Vision & Data Science bedanken voor de waardevolle samenwerking. We hebben een ontzettend leerzame tijd gehad tijdens ons master en minor project. Een ervaring om niet te vergeten."

Tot slot veel dank aan de andere genomineerde studenten van NHL Stenden: Bart Bakker, Wendy Wagenmakers, Yvette Krikke, Lieke Kersing, Brighid Deckers, Célina Dalebout, Natalia Tarkowska en Leonie Ballner.