Scenarioplanning
Echte verandering vereist een plan. Ian gebruik hiervoor scenarioplanning, een methode om toekomstige mogelijkheden te verkennen. “Scenarioplanning doe je op basis van wat je al weet, van trends en ontwikkelingen en potentiële onzekerheden en risico’s”, legt Ian uit. “Deze scenario’s helpen de sector te reflecteren en verandering te stimuleren. In zijn ‘Future of work’-project richt hij zich op het personeelstekort waar toerisme en hospitality onder gebukt gaan. “We hebben gekeken naar wat er nu speelt, en wat we moeten doen om het voortbestaan van de sector te waarborgen.”
4 scenario’s
Technologie lijkt de arbeidstekorten in de toerisme- en hospitalitybranche op te vullen. "Twee factoren bepalen de toekomst van werk: demografische veranderingen en het feit dat minder mensen gaan studeren”, legt Ian uit. “Dit zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt. Ook is hoe, wanneer en waarom we werken de laatste jaren drastisch veranderd. Om in te spelen op die veranderde werkpatronen en het personeelstekort, hebben we vier scenario’s onderzocht.
Scenario #1: Robots runnen de keuken
Stel je voor: een robotchef die een Michelinster wint voor culinaire excellentie. Je vraagt je af of dit over 20 jaar misschien werkelijkheid wordt. Hoewel veel mensen sceptisch zijn over robotica, is het een realistisch toekomstbeeld. Zeker gezien de razendsnelle ontwikkelingen van de technologie en voedsel. Dat bewijst ook het bedrijf Moley Robotics, dat laat zien hoe een volledig robotische keuken de horeca kan veranderen.
Scenario #2: Hologram concerten
Nu overheden en bedrijven flink investeren in technologie, rijst de vraag hoever we kunnen gaan met technologie om onze ervaringen te verbeteren. Ooit nog een concert van Elvis Presley bijwonen? Of een artiest die op miraculeuze wijze op verschillende podia tegelijkertijd staat? Geen toekomstmuziek maar realiteit nu holografische popsterren en virtuele concerten een nieuwe invulling geven aan het begrip entertainment.
Scenario #3: Robotbediening redt het weekend
Steeds meer restaurants houden noodgedwongen hun deuren drie of zelfs vier dagen per week dicht. Door personeelstekorten moeten zaken noodgedwongen hun openingstijden beperken. Dit vraagt om creatieve oplossingen, zoals robotbediening en geautomatiseerde schoonmaak- en keukensystemen. Niet om mensen volledig te vervangen, maar om de bedrijfsprocessen zo in te richten dat de sector overeind blijft.
Scenario #4: Het einde der tijden
De arbeidsvoorwaarden in de toerisme- en hospitalitybranche zijn minder aantrekkelijk dan in andere sectoren, dus het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Op welk punt besluiten ondernemers dat de deuren openhouden simpelweg niet meer rendabel is? Nooit meer uiteten, alles gesloten: dat onderzochten we in het laatste scenario.
De sleutel
Ians rol als lector helpt de toerisme- en hospitalitybranche om trends te herkennen en proactief in te spelen op nieuwe uitdagingen. "Werken en studeren bij ons lectoraat draait erom dat je leert om de zaken anders te bekijken. Je kijkt naar de branche vanuit verschillende invalshoeken. Zo begrijp je niet alleen waar we naartoe gaan en wat er komen gaat, maar ook wat dat voor jou betekent. Ons doel is om wereldwijd voorop te lopen in het begeleiden van grote veranderingen. We willen de toekomst begrijpelijk maken en jou daarin meenemen."