Inspiratie en co-creatie
Op 3 en 4 april gingen alle leden van de Knowledge Mission, waaronder studenten, dieper in op concrete vraagstukken. Samen met experts werkten zij aan oplossingen om de groei van circulariteit binnen het midden- en kleinebedrijven (mkb’s) te stimuleren. De derde april begon met een warm welkom en inspirerende keynotes van onder andere Abel Reitsma (wethouder), Douwe Jan de Boer (OPNIEUW!) en Max Eisenbarth (Circulair Friesland). ’s Middags gingen de teams aan de slag met ontwerpuitdagingen via Design Thinking, wat leidde tot creatieve samenwerkingen rond regionale vraagstukken. Studenten en experts wisselden volop ideeën uit en werkten samen aan vragen als: wat is duurzaam ondernemen? En hoe vertaal je dat naar de praktijk?
Prototyping en presentatie
Op 4 april werkten de teams verder aan oplossingen voor deze vraagstukken en bereidden ze een posterpresentatie voor. Deze presenteerden zij in de middag aan zowel studenten als deelnemers. Dit moment bood niet alleen ruimte voor frisse, innovatieve oplossingen, maar ook voor ontmoeting en uitwisseling. De dag eindigde feestelijk met de verkiezing van het beste studentenoplossing, gekozen door de aanwezige Knowledge Mission-deelnemers.
Beste studentenoplossing
Het ‘Greenloop’-prototype, ontwikkeld door internationale studenten uit onder andere Finland, Spanje, Portugal en Oostenrijk, kwam als beste uit de bus. Zij bedachten een netwerksysteem waarmee mkb’ers direct in contact kunnen komen met oplossingen voor hun afvalstromen. "Dit verbetert de circulariteitsgroei van deze bedrijven enorm," vertelt Schülski. "Daarnaast was het voor de studenten erg leerzaam om hiermee aan de slag te gaan."
Samen bouwen aan een circulaire toekomst
Ook voor de andere werkgroepen waren het inspirerende en waardevolle dagen. De Knowledge Mission bracht mensen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over circulair ondernemen en regionale vernieuwing. Door de mix van theorie, praktijk én de samenwerking tussen allerlei betrokkenen ontstonden er frisse ideeën en haalbare plannen voor een duurzamere toekomst. Met de opgedane inzichten en contacten kunnen de deelnemers de transitie naar een circulaire economie verder versnellen.