“We hebben met z’n allen een kleine bijdrage geleverd aan ons grote zwaartepunt Vital Regions”

Afbeelding
SAP Social Exclusion

34 studenten van alle RUN-EU-universiteiten en -hogescholen kwamen eind maart samen bij NHL Stenden. In Leeuwarden werkten ze in het kader van hun SAP – een studieprogramma verspreid over zeven weken – voor het eerst in real life verder aan vraagstukken uit de eigen regio. “Je weet van tevoren dat het voor de studenten waardevol gaat zijn, maar hoe en op welke manier: dat verrast je toch.”

Moe, maar zeer voldaan. Zo omschrijft Stefanie Böhler uit Oostenrijk haar week abroad. Voor haar studie is ze al eens eerder in het buitenland geweest, maar niet zolang en niet zo ver als nu. Ze volgt de SAP ‘Preventing the social exclusion of young people’: een short advanced programme om inclusieve methoden toe te passen om het welzijn van jongeren te verbeteren en sociale uitsluiting te helpen voorkomen. Haar motivatie? “Ik wilde heel graag een buitenlandse ervaring aangaan.”

De student social work heeft niet heel veel tijd, want ze moet de trein nog halen, maar na de eindpresentaties en de afsluitende wrap up blikt Stefanie in de kuil van het NHL Stendengebouw alvast terug op de week. “Ik wilde nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe inzichten opdoen voor mijn studie en werk. Dat is beide gelukt. Het is enorm leerzaam geweest: voor mezelf als persoon en als professional. Je leert anderen, maar ook jezelf nog beter kennen. Daar ging het mij vooral om.”

Werken aan een vitale regio

Stefanie studeert aan FH Vorarlberg, een hogeschool in het Oostenrijkse Dornbirn en net als NHL Stenden aangesloten bij RUN-EU (Regional University Network-European University). Dit is een netwerk van zeven – straks negen – Europese hogeronderwijsinstellingen, dat de ambities van NHL Stenden op allerlei terreinen ondersteunt. RUN-EU draagt onder meer bij aan de duurzame economische, sociale, culturele en ecologische ontwikkeling van de noordelijke regio.

We zijn allemaal regionale hogescholen en hebben daardoor te maken met veelal dezelfde maatschappelijke issues

“Als samenwerkende partners zijn we niet toevallig bij elkaar gekomen”, vertelt Joke van der Veen, programmamanager bij NHL Stenden voor het zwaartepunt Vital Regions. “We zijn allemaal regionale hogescholen en hebben daardoor te maken met veelal dezelfde maatschappelijke issues. Door studenten, maar ook docenten, onderzoekers en mensen van lokale overheden en maatschappelijke organisaties uit te wisselen, leren we van elkaar en kunnen we deze kennis toespitsen op onze eigen regio.”

Studenten kunnen dankzij RUN-EU in eigen land of buitenland deelnemen aan langere of kortere studieprogramma’s over uiteenlopende onderwerpen, met als gemene delers samenwerking en regionale praktijkvraagstukken (SAP’s). Een daarvan is ‘Preventing the social exclusion of young people’, waar Stefanie aan meedoet. De SAP is door NHL Stenden gezamenlijk ontwikkeld en georganiseerd met FH Vorarlberg en – de initiator van het studieprogramma – hogeschool HAMK uit Finland.

Inspiratie en kennis opdoen

Het is voor de tweede keer dat ‘Preventing the social exclusion of young people’ plaatsvindt. Vorig jaar nog online vanuit Finland en nu in het echt in Fryslân. Centraal tijdens de SAP staat sociale inclusie. Met vraagstukken daarover houden de studenten zich in totaal zeven weken lang bezig: zes weken online – met een kick-off en een slotconferentie – en daartussen één week face to face. Tijdens de week in Leeuwarden wordt veel inspiratie en kennis opgedaan, vertelt lector Janneke Metselaar, een van de organisatoren van de SAP.

“De week is voorbijgevlogen”, blikt Janneke terug op de vijfde en afsluitende dag. “We hebben onze campus laten zien, maar trokken er samen ook veel op uit. Op de tweede dag zijn we naar Terschelling geweest. We spraken studenten van het MIWB over sociale issues en bezochten er De Jut Fabriek, omdat we ook iets met het klimaat wilden. Daarnaast zijn we bij ons Inclusive Community Lab Fryslân en Firda’s Rebound Fryslân geweest. Door daadwerkelijk ook mee te werken kregen de studenten tijdens die bezoeken een goede indruk van ons sociale systeem en Nederlandse sociale innovaties.”

Zoveel verschillende inzichten, achtergronden en levensverhalen: dat geeft een extra dimensie

De opgedane ervaringen en verkregen inzichten nemen de studenten mee naar de regio waar ze vandaan komen: van Brazilië tot Oezbekistan en van Ierland tot Irak. De SAP-deelnemers komen uit alle windstreken én verschillende studierichtingen, geeft Janneke aan. “Het was een zeer internationale groep, maar ook interdisciplinair. Het waren niet alleen social workers die aan deze SAP meededen, maar ook architectuur- en engineeringstudenten. Zoveel verschillende inzichten, achtergronden en levensverhalen: dat geeft een extra dimensie.”

Aaneenschakeling van eyeopeners

Net als Stefanie kijkt ook Janneke terug op een mooie week. “Je weet van tevoren dat het voor de studenten waardevol gaat zijn, maar hoe en op welke manier: dat verrast je toch. Dit zal hen altijd bijblijven. En mij ook. Je maakt in zo’n week bijzondere momenten mee. Iemand verloor zijn bankpas, maar de anderen – zondag kenden ze elkaar nog niet – piekerden er niet over en legden geld bij elkaar neer. Van zoiets getuige mogen zijn, daar word ik heel gelukkig van.”

“Het was sowieso een aaneenschakeling van eyeopeners”, zegt Janneke. “Jonge mensen die elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten en elkaar niet kennen, zie je naarmate de week vordert steeds meer en gemakkelijker met elkaar optrekken. Je ziet ze naar elkaar toe groeien en van elkaar leren. Als professional, maar ook gewoon als mens. Dat geldt voor de studenten, maar ook voor de groep internationale docenten met wie we dit realiseren. Ik ben enorm trots op iedereen: we hebben met z’n allen een kleine bijdrage geleverd aan ons grote zwaartepunt Vital Regions.”

Afbeelding
Run EU

RUN-EU

Op zoek naar een unieke internationale ervaring? RUN-EU is een unieke kans om in contact te komen en vrienden te worden met studenten uit de hele EU en andere culturen en landen te leren kennen.