Dr. ir. Peter Joore is sinds 2008 lector Open Innovatie aan NHL Hogeschool. Met het instrument design thinking wil hij samenwerking verbeteren en innovatie versnellen, om daarmee bij te dragen aan een slimme, duurzame en inclusieve maatschappij.

“Ik begon mijn carrière als industrial design engineer. Zo ontwierp ik bijvoorbeeld het vliegtuiginterieur voor een Fokker vliegtuig en check-in desks en signage systemen voor vliegvelden in Moskou, Hong Kong en Kuala Lumpur. Daarna was ik als senior onderzoeker en business consultant bij TNO Science & Industry betrokken bij contractonderzoek gericht op complexe innovaties zoals tracking systemen voor dwalende personen en wearable sensor systemen. Sindsdien zijn complexe innovaties mijn vakgebied.”

“Vanaf 2008 ben ik lector Open Innovatie hier aan de NHL. Een mooi voorbeeld van Open Innovatie in de praktijk is de Frisian Design Factory die ik mee heb opgericht. Deze innovatiehub zit in een voormalige  gevangenis in Leeuwarden en is lid van het Design Factory Global Network.” 

Wicked Problems

“Het lectoraat Open Innovatie gebruikt het instrument design thinking om samenwerking te verbeteren en innovatie te versnellen. Daarmee willen we bijdragen aan een slimme, duurzame en inclusieve maatschappij. Wie is verantwoordelijk voor de krimpproblematiek in Noord-Nederland? Of voor de milieuproblemen? Het antwoord is niet eenvoudig te geven, omdat er niet één eigenaar en dus eindverantwoordelijke is. Deze zogenaamde wicked problems kun je alleen oplossen door radicaal anders te denken en intensief samen te werken. Dat geldt voor overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.”

Lectoraat