
Verzorgende, Verpleegkundige, Senior adviseur, Phd-student en docent-onderzoeker. Het CV van Hetty Kazimier is met recht uitgebreid te noemen. Binnen het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg&Welzijn combineert ze haar liefde voor praktijk, wetenschap en onderwijs.
Loopbaan
"Mijn carrière ben ik begonnen als Verpleegkundige. Daarin maakte ik kennis met het mooie vakgebied binnen de ouderenzorg. Onder de indruk was ik van de diversiteit en complexiteit binnen de ouderenzorg en de veelzijdigheid van het Verzorgende en Verpleegkundige beroep. Voor mij redenen om verder te studeren als Zorgwetenschapper. Ouderenzorg is altijd de rode draad in mijn werk gebleven. Vanuit die passie ben ik naast mij werk aan NHL Stenden senior adviseur Palliatieve Zorg bij Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)."
Nieuwe kijk op ouderenzorg
Dagelijks staat het nieuws in Nederland bol van de druk op de zorg. Tel daar het groeiend aantal ouderen bij op en de noodzaak voor een nieuwe kijk op onze ouderenzorg moge duidelijk zijn. Ik vraag me vaak af hoe dat overkomt op de ouderen. Voelen ouderen zich over of te veel in deze discussies? Voor mij de aanleiding om in de onderzoeken die ik doe en de gastcolleges die ik geef vanuit het perspectief van ouderen naar onze zorg en het vak van verpleegkundige te kijken.
Samen
Ik merk dat mijn uiteenlopende praktijkkennis iedere dag goed van pas komt in mijn rol als docent-onderzoeker. Centraal in wat ik doe staat altijd de co-creatie. Het samen met eindgebruikers ontwikkelen van taal en tools om de zorg waar kan te digitaliseren, te optimaliseren en te professionaliseren. Mooie voorbeelden daarvan zijn de ontwikkeling van Lable Care, een digitaal cliëntdossier wat samen met het Lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, studenten HBO-V, bestuurders van zorgorganisaties, ouderen, verpleegkundigen in de praktijk en een MKB softwarebedrijf Lable, is ontwikkeld. Het digitale cliëntdossier Lable care is inmiddels, verspreid over Nederland, bij meer dan 11.000 cliënten actief.
Profilering en positionering van de ouderen en verpleegkundige identiteit
Als PhD-student doe ik onderzoek naar de profilering en versterking van de positionering van ouderen en hun naasten in het zorgproces. Enerzijds staat centraal; hoe als oudere zelf (tijdig) invloed uit te kunnen oefenen op de zorg die hij of zij wenselijk vindt? En wat vraagt het van jou als oudere om zo lang mogelijk zelfstandig te bliiven. Anderzijds staat centraal hoe jezelf als verpleegkundige aansluit, je profileert en positioneert om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Mijn doel is om de positionering van ouderen en verpleegkundigen in een hybride model vorm en inhoud te geven.
In mijn onderzoek richt ik mij daarom op een doorontwikkeling van de huidige Care Dependency Scale, (nu ingevuld door verpleegkundigen), naar een Care Independency Scale, die door ouderen en naasten zelf wordt ingevuld. De Care Independency Scale kan een steentje bijdragen in het anders kijken en anders ervaren van zorg. Centraal daarin staat namelijk dat we het niet hebben over ouderen, maar samen met ouderen en hun naasten kijken naar mogelijkheden in het zo lang mogelijk zelfstandig zijn.