Kor Spoelstra studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich tot psychiater. Hij volgde een leertraject verslavingspsychiatrie en promoveerde op het gebied van seksualiteit via een MD/PhD traject. Kor is waarnemend opleider psychiatrie en geneesheer-directeur bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en is als onderzoeker verbonden aan de onderzoeksafdeling van VNN.

Afbeelding
Kor Spoelstra

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op telefonisch of via e-mail.

06 22 96 82 45

kor.spoelstra@nhlstenden.com

“Als straatpsychiater heb ik de enorme impact van leefstijl op zowel de lichamelijke als psychische gezondheid van mensen gezien. Interventies die een gezonde leefstijl bevorderen, spelen een belangrijke rol bij het verminderen en deels voorkomen van de sterk verhoogde ziektelast en verkorte levensduur van mensen met een psychiatrische aandoening. Toen het associatie lectoraat op mijn weg kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Dit is een unieke kans om cruciale vragen uit de praktijk over verslaving en leefstijl te verbinden aan onderzoek en onderwijs."

Goede leermeester

"Voor mijn promotieonderzoek naar seksuele pijnstoornissen bij vrouwen heb ik zes jaar lang onderzoek mogen doen binnen het UMCG in Groningen. Ik had een goede leermeester, die me enorm inspireerde en faciliteerde. Als associate lector hoop ik nu zelf die rol te kunnen vervullen."

Ver van m’n bed

"Ik merk dat veel zorgprofessionals op de werkvloer onderzoek zien als een 'ver van hun bed show', maar niets is minder waar. Juist door er op een praktische manier mee aan de slag te gaan, kun je van onderzoek een heel waardevol instrument maken om je eigen vakgebied te verbeteren. Dat is mijn doel: ik wil de aanjager zijn van vernieuwing op de werkvloer."

Betere leefstijl- en verslavingszorg

"Ik kies bewust voor praktijkgericht onderzoek, om zo mijn steentje bij te dragen aan onder meer het evalueren, ontwikkelen en implementeren van competenties die zorgprofessionals nodig hebben om leefstijlzorg te kunnen bieden. Daarbij gaat het niet alleen om kennis en voorlichting over een gezonde leefstijl, maar ook om praktische vaardigheden. Hoe knoop je een gesprek aan? Welke interventies kun je uitvoeren? Hoe kun je ondersteunen bij zelfmanagement? Mijn doel is om met het lectoraat mee te bouwen aan betere leefstijl- en verslavingszorg in Nederland."

Lectoraat