
De opleiding Integrale Veiligheidskunde heeft samen met de Veiligheidsregio Fryslân een crisissimulatieruimte op onze locatie in Leeuwarden. Hier worden diverse crisisscenario’s uitgevoerd door studenten én het werkveld. Voor onze partner de politie hebben studenten van de minor crisisbeheersing een cyberincident scenario ontwikkeld, dat samen met vijf basisteams van de politie Noord-Nederland is gesimuleerd.
Wat is de aanleiding voor het project?
Digitale veiligheid is een actueel onderwerp voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. Veel burgers en organisaties lopen namelijk risico slachtoffer te worden van online criminaliteit. Denk aan phishing, malware en identiteitsfraude. Bij de politie staat deze vorm van criminaliteit daarom hoog op de agenda. Zij zijn op zoek naar hoe zij dienstbaar kunnen zijn bij cyberincidenten wanneer deze spelen bij organisaties in hun werkgebied. Martijn Krijnsen, accountmanager Cybercrime politie Noord-Nederland: “De invloed van de cyberwereld op de echte wereld is steeds meer zichtbaar en kan lokaal enorme impact hebben. Een cyberaanval op Maersk in Rotterdam leidde er bijvoorbeeld toe dat er kilometerslange files stonden met vrachtwagens die hun containers niet konden ophalen. Dit betekent ook wat voor de politie. Daarom is het belangrijk dat we begrijpen wat een cybercrisis is en waarom dit relevant is voor ons. Hoe gaan we om met slachtoffers, hoe kunnen we organisaties helpen bij een cyberaanval en wat doen we als we hier zelf slachtoffer van worden? Deze vragen willen we samen beantwoorden. Door aan te sluiten bij deze oefening ben je daarop goed voorbereid.”
Speciaal voor dit vraagstuk hebben onze studenten van de minor crisisbeheersing een scenario voor een cyberincident ontwikkeld. Samen met vijf basisteams van politie Noord-Nederland is dit scenario besproken en geëvalueerd in onze crisissimulatieruimte.
Projectaanpak
Het cyberincident scenario dat geoefend is betreft een online hack op een mbo-school in Noord-Nederland. Hierbij zijn een aantal reallife dilemma’s geformuleerd die kunnen voorkomen tijdens dit scenario. Aan de politie de vraag wat zij in die situaties zouden doen en waarom.
Voornaamste opbrengsten en resultaten
De oefening heeft de basisteams vooral een stuk bewustwording gebracht over (groeiende) cybercriminaliteit en op welke wijze de basisteams organisaties hierin kunnen ondersteunen. De oefening werd gewaardeerd met een 7,9 gemiddeld. De organisatie kreeg gemiddeld een 8,4. Hieronder enkele terugkoppelingen over wat de oefening heeft opgeleverd. Het is de bedoeling om deze oefening in de toekomst voor meer basisteams van de politie Noord-Nederland te organiseren.
- “Dat cyber een belangrijk thema is waar we op basisteam-niveau ook een belangrijke rol hebben.”
- “Zorgen dat het basisteam digitaal bewuster wordt en dat met elkaar samenwerken heel belangrijk is. Niet alleen handelen als er een melding of aangifte is.”
- “Tools om als basisteam aan de slag te gaan met dit soort scenario’s. Adviezen die je kan geven vanuit de politie. Verbinding zoeken met specialisten digitaal.”
- “Welke stappen je als basisteam kunt zetten en welke expertises je kunt benaderen.”
- “De toekomst van de moderne criminaliteit, politie moet hier beter mee om kunnen gaan.”
- Op de vraag wat de deelnemers vonden van de oefening en de organisatie gaven zij onder andere deze reacties:
- “Realistische casus en waardevolle adviezen na het scenario.”
- “Fijn om in groepen te werken en zo informatie en kennis met elkaar te delen.”
- “Mooi vlot programma, goede begeleiding, juiste tijdsduur en fijne dynamiek in de groep.”
Ook samenwerken?
Ook interesse in een samenwerking op het gebied van (digitale) veiligheid? Neem dan contact met ons op!
Projectpartners
- Politie Noord-Nederland
- Studenten minor Crisisbeheersing
- Docenten Integrale Veiligheidskunde