Afbeelding
Cura project Smart Sustainable Manufacturing 2024
Afbeelding
Cura project Smart Sustainable Manufacturing 2024

CURA

Ketenoptimalisatie CSA Martini Ziekenhuis
Projectleider
Wilbert van den Eijnde
Looptijd
1 maart 2023 t/m 31 december 2025
Domeinen
Techniek

Het Cura-project richt zich op het optimaliseren van de logistieke keten van de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) en operatiekamers, door middel van automatisering en digitalisering. Dit vermindert handmatige, fysiek belastende taken en verbetert de efficiëntie van de uitvoering van het takenpakket. 

Wat is het belang van het project? 

Het project draagt bij aan: 

  • Kostenreductie in de zorg

  • Betere werkomstandigheden voor de zorgmedewerkers

  • Het medebijdraagt aan een oplossing voor personeelstekort in de zorg

  • Duurzamer gebruik van medische instrumenten

Wat is de aanleiding voor dit project? 

In 2021 automatiseerde Boikon de schone ruimte van de CSA van het UMC Utrecht. Dit leidde tot efficiëntere werkprocessen dankzij innovatieve technologieën en het FOSKE-platform. Dit platform automatiseerde product- en informatiestromen binnen de CSA. Door deze ervaring zag Boikon mogelijkheden om ook het logistieke proces buiten de schone ruimte verder te automatiseren, inclusief de operatiekamers (OK). Dit project is ontstaan uit samenwerking met partners, met als doel een just-in-time levering van medische instrumenten en een gesloten logistieke keten voor ziekenhuizen te realiseren.

Afbeelding
Robotarm SSM Martini Ziekenhuis

Waarom we dit doen

Het schoonmaken en sorteren van medische instrumenten is een tijdrovende klus. In een wereld waar personeelstekorten de pan uit rijzen, zoals het geval is in de zorg, kan dit natuurlijk een onoverkomelijke ‘bottleneck’ betekenen. Vandaar dat ziekenhuizen op zoek zijn naar het automatiseren, of robotiseren, van dit proces om daarmee menselijke arbeid uit te sparen en kosten te verlagen.

Welk probleem willen we oplossen met dit project? 

Dit project lost het probleem op van inefficiënte, handmatige en fysiek belastende logistieke processen rondom het schoonmaken, steriliseren en distribueren van medische instrumenten. Op dit moment worden veel handelingen, zoals het vervoeren en beheren van sterilisatiekarren en instrumentennetten, nog handmatig uitgevoerd. Waar gehakt wordt, vallen spaanders en een foutje is zo gemaakt. Werkdruk en zorgwekkende personeelstekorten gaan hierbij hand en hand. De behoefte aan efficiëntere en geautomatiseerde processen is groot. 

Daarnaast zijn er meerdere kleine magazijnen in ziekenhuizen die leiden tot hoge voorraden en een onnodig groot ruimtegebruik. 

Met het Cura-project zetten we in op het automatiseren van het proces rondom de medische instrumenten. We maken hierbij dankbaar gebbruik van technologieën zoals RFID, matrixcodering en mobiele robots. Hierdoor willen we de gehele logistieke keten optimaliseren, waarmee we niet alleen handvatten bieden om werkdruk voor zorgmedewerkers te verlagen, maar waarmee we ook kosten besparen en voorraden verminderen. Daarnaast verhogen we het gebruik van re-usables. 

Samenwerkende partners

Afbeelding
NHL Stenden logo grid
Afbeelding
Boikon logo Cura project
Afbeelding
Agillox Benelux logo Website
Afbeelding
Martiniziekenhuis logo

Het projectteam bestaat uit vier hoofdpartners. 

  • Boikon B.V. (penvoerder) brengt expertise in op het gebied van automatisering en digitalisering van werkprocessen, met een focus op industriële oplossingen. 

  • Agillox Benelux B.V. levert specialistische kennis over RFID-technologie, essentieel voor de traceerbaarheid van medische instrumenten. 

  • Martini Ziekenhuis biedt praktijkervaring in sterilisatieprocessen en fungeert als testomgeving voor de oplossingen. 

  • NHL Stenden Hogeschool draagt bij met onderzoek en innovatie vanuit hun expertise in Smart Sustainable Manufacturing. Studenten van de NHL Stenden-opleidingen Toegepaste Wiskunde, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde werken mee aan real-life vraagstukken tijdens de projectuitvoering.

Afbeelding
Robotarm studenten LWD

CURA: zorgen voor de zorg van morgen

Met behulp van RFID, datamatrix codering, autonome mobiele robots, automatisch ont- en beladen van CSA karren én het verzamelen van waardevolle stuurinformatie, moet een gesloten kringloop gecreëerd worden. 

Hoe pakt het projectteam dat aan?

De projectaanpak omvat verschillende werkpakketten die gericht zijn op de automatisering van het logistieke proces tussen de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) en de operatiekamers (OK). 

  • Werkpakket 1: we ontwikkelen een autonome mobiele robot (AMR) voor het just-in-time transport van instrumenten. 

  • Werkpakket 2: we ontwikkelen een systeem voor automatische belading/ontlading van CSA-karren. 

  • Werkpakket 3: we ontwikkelen RFID-tags voor het traceren van medische hulpmiddelen. 

  • Werkpakket 4: we ontwikkelen een datamatrixcodering voor instrumenten. 

Boikon leidt de technische ontwikkeling, terwijl het Martini Ziekenhuis praktijkdata levert. NHL Stenden simuleert de processen, waarbij studenten meewerken aan verschillende technische oplossingen, zoals de AMR-ontwikkeling en RFID-systemen.

Afbeelding
Cura project actiefoto NHL Stenden Emmen

Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing

Het Cura-project valt onder het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing. De maakindustrie is niet alleen een belangrijke aanjager voor de (regionale) economie, maar kan ook een belangrijke rol spelen bij het vinden van oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzame economie, klimaatveranderingen en vergrijzing...

Welke resultaten hebben we al geboekt? 

Er is inmiddels een gevalideerd prototype gepresenteerd die een totaaloplossing biedt voor de automatisering van de logistieke keten tussen de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) en operatiekamers (OK). Dit betekent onder andere het volgende 

  • We hebben inzicht gekregen in de logistieke ketenoptimalisatie door magazijncentralisatie
  • Er is een prototype transportrobot met actieve locatiebepaling binnen een ziekenhuisomgeving opgeleverd. 
  • Er is een systeem voor automatische belading en ontlading van CSA-karren vormgegeven.
  • We hebben RFID-tags ontwikkeld voor hulpmiddelen binnen het geautomatiseerde CSA-OK werkproces. 
  • We hebben een prototype reader gerealiseerd voor het herkennen van uniek instrumentarium via datamatrixcodering. 

Deze resultaten zijn getest in een operationele omgeving.

Mede mogelijk gemaakt door

Afbeelding
snn
Afbeelding
Logo mede gefinancierd door de EU
Sustainable Development Goals

Dit project draagt bij aan...