Afbeelding
European Influencers Academy header
Afbeelding
European Influencers Academy header

European Influencers Academy

Projectleider
Charlotte van Hassel
Looptijd
oktober 2021 t/m heden
Domeinen
Communicatie, Media en Design

Complottheorieën, nepnieuws en filterbubbels, dit kan leiden tot niet onderbouwde of extreme meningen. Iets waar een influencer meer invloed op heeft dan ze zich mogelijk beseffen. De European Influencers Academy richt zich dan ook op verantwoorde beïnvloeding door middel van evenementen, masterclasses en workshops waarin influencers een zinvolle dialoog aangaan met andere influencers, studenten, lokale bedrijven en overheidsvertegenwoordigers.

Wat is de aanleiding voor het project?

Influencers hebben vaak een grote invloed op hun volgers, waarbij de influencer als boegbeeld wordt gezien. De European Influencers Academy focust zich dan ook op bewustwording van deze invloed en de impact van online communicatie in de samenleving. Hierbij richten we ons niet op hoe je meer producten kunt verkopen, marketingstrategieën kunt ontwikkelen, of audiovisuele apparatuur kunt gebruiken. Ons doel is om bewustwording te creëren over onderwerpen zoals verantwoord leiderschap, betekenisvolle communicatie, culturele verschillen en polarisatie.

Welk probleem lost het project op? 

Door het organiseren van zogenoemde ‘Swipe Up Weken’, wordt het gesprek aangegaan met Europese influencers. Deze weken zijn opgezet om een groep van maximaal 10 Europese social media influencers samen te brengen en te discussiëren over onderwerpen rond verantwoord beïnvloeden in een offline setting in Leeuwarden. Ze volgen een programma waarbij ruimte is om te reflecteren op hun rol en invloed in maatschappelijke ontwikkelingen. 

Met de 'Swipe Up Weken' wordt er verbinding gelegd tussen influencers, studenten, organisaties en onderzoekers. Studenten participeren als organisatoren, social media team of onderzoekers om zich voor te bereiden op het toekomstige media werkveld. Daarbij is er ruimte voor het lectoraat om onderzoek te doen naar verschillende thema's in de influencer economy.

Projectteam

  • Charlotte van Hassel
  • Deike Schulz
  • Mariël Mosterman
  • Martin Eenkhoorn
  • Sara de Hoog
  • Tessa Kaldenbach

Daarnaast wordt het team versterkt met studenten van de opleidingen Creative Business, Communicatie en de Hotelschool. Ook is er een samenwerking met RUN-EU partners Politecnico de Leiria en TUS, en Media Innovatie Campus Friesland (MICA).

Projectaanpak

Het projectteam is onder andere druk bezig met de voorbereidingen van de Swipe Up Week en het onderzoek naar thema's als 'verantwoord leiderschap', 'culturele verschillen' en 'authenticiteit in de influencer economy'. Daarnaast bieden wij studenten de kans om aan de slag te gaan als onderzoekers, waarbij ze de inhoud op de Instagram-pagina’s van Europese influencers analyseren. Hun bevindingen leveren waardevolle gegevens op voor influencers en onderzoekers om te reflecteren op belangrijke metingen en trends.

Het team staat open voor nieuwe samenwerkingen met organisaties die zich richten op influencers en draagt graag bij aan nieuwe ontwikkelingen in de influencer economy.

Opbrengsten en resultaten

Wil je meer weten over de European Influencers Academy en onze activiteiten? Bekijk dan onze website of Instagram pagina.

Sustainable Development Goals

Dit project draagt bij aan...