Organizations and Social Media

Twitter, Facebook, YouTube: bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer om deze interactieve online toepassingen heen. Maar welke rol hebben social media in deze tijd precies voor organisaties? Hoe gebruiken zij social media om te communiceren met collega’s, andere organisaties, consumenten en burgers? Welke nieuwe vormen van corporate communicatie ontstaan er? En welke invloed heeft de opkomst van social media op de werkwijze van organisaties? Naar deze vragen – en meer – doet het lectoraat Organizations and Social Media onderzoek.

Het lectoraat Organizations and Social Media aanpak heeft een aanpak ontwikkeld waarmee de meerwaarde van socialmediagebruik voor organisaties duidelijker wordt en die zorgt voor tastbare resultaten. We bestuderen allerlei soorten organisaties en gebruikers van social media. De aandachtspunten zijn: betekenisvolle content, - dialogen, en –engagement tussen organisaties en externe actoren en vice versa.

Relatie met onderwijs

Het lectoraat Organizations and Social Media is verbonden aan de opleiding Creative Business (Media Management) van NHL Stenden Hogeschool. Volg je deze studie en ben je geïnteresseerd in het gebruik van social media door organisaties? Dan kan je het lectoraat helpen door mee te werken aan onze onderzoeksprojecten. Het doel is om de inhoud en invloed van sociale media te onderzoeken (content, dialoog en engagement).
Daarnaast draagt het lectoraat bij aan de ontwikkeling van de nieuwe master Content & Media Strategie. Natuurlijk komen het onderwerp social media en de resultaten van ons onderzoek ook aan bod in de colleges die je volgt.

Betekenis van het lectoraat voor het werkveld

Het lectoraat werkt op het moment samen met een aantal publieke organisaties waaronder het Leeuwarder Lyceum en het Alfa college in Groningen. Middelbare scholieren gaan hierbij in discussie over wat betekenisvolle content,-dialoog, en –engagement is. Er wordt o.a. lesmateriaal, zoals korte filmpjes over social media gedrag, ontwikkelt door MEM studenten. Daarnaast is er een project gestart in samenwerking met de GGD Noord, Sense. Studenten van MEM voeren scriptieonderzoek uit op het gebied van jongeren, seksuele voorlichting en sociale media gebruik.
Tenslotte werken lectoraatsleden aan een pilot project in samenwerking met het Nederlands Media-Nieuws met as doel de ontwikkeling van een serie podcasts gebaseerd op interviews met mediabedrijven en experts over de vraag “Wat is betekenisvolle communicatie?”

Team Kenniskring

De lector, het hoofd van de kenniskring, is Deike Schulz. De kenniskring bestaat verder uit docenten van NHL Stenden.

Contact kenniskring

Heb je vragen aan de kenniskring of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Deike Schulz: 06 15 31 97 47 of deike.schulz@stenden.com

Contact

NHL Stenden
Academie Communication & Creative Business
Postbus 1298

Rengerslaan 8-10
8900 CG Leeuwarden

Deike Schulz
E: deike.schulz@nhlstenden.com