Afbeelding
Organisations & Social Media Teaser

Organisations and Social Media

Hoe reageren mensen in online communities op elkaar en welke gevolgen heeft dit voor organisaties en de maatschappij? Kunnen influencers op een ethische manier hun werk uitoefenen? Wat zijn de effecten van online groepspolarisatie en filterbubbels op de samenleving? En wanneer is content betekenisvol?

Dit zijn relevante vraagstukken die het lectoraat Organisations and Social Media, samen met studenten, docenten en organisaties, door middel van praktijkgericht onderzoek bestudeert. Hierbij vormt betekenisvolle communicatie het uitgangspunt, wat door het lectoraat gezien wordt als communicatie waarbij mensen en/of organisaties met elkaar in dialoog gaan, betrokken raken en duurzame relaties aangaan. Dit heeft het lectoraat doorvertaald naar een model van Meaningful Circular Communication en de Meaningful Communication Canvas – een tool om betekenisvolle communicatie te analyseren.

Onze missie

‘We bestuderen gemedieerde interactie in online - gemeenschappen om betekenisvolle communicatie te ondersteunen. We zetten onze inzichten en resultaten om in werkbare, op maat gemaakte media- en communicatie-adviezen en/of formats voor onze stakeholders.’

Het lectoraat draagt graag bij aan de ontwikkeling van kennis, beroepsproducten en netwerken rondom mediawijsheid en afgeleide thema’s, zoals online groepspolarisatie en interculturele communicatie.

"Het lectoraat Organisations and Social Media is de onderzoeksgroep die je kennis over betekenisvolle communicatie zal verbreden. Door onlinecommunicatie te monitoren en te duiden willen wij praktische vraagstukken oplossen en bijdragen aan innovaties die de dialoog en de betrokkenheid in het onderwijs en het werkveld versterken" Dr. Deike Schulz

Wie zijn wij

Het lectoraat Organisations and Social Media is onderdeel van de academie Communication & Creative Business van NHL Stenden en heeft een integrale rol binnen de curricula van de verschillende opleidingen. Samenwerkingen met docenten en studenten over vraagstukken uit de beroepspraktijk staan centraal. Dit kan op verschillende manieren ingestoken worden, bijvoorbeeld door een opdrachtgeversrol aan te nemen of als co-creator vraagstukken te onderzoeken. Het lectoraat werkt samen in een interdisciplinair team van (docent)onderzoekers, projectleiders en stagiaires.

Uitgelicht project

European Influencers Academy

Met de European Influencers Academy willen wij influencers bij elkaar brengen om van elkaar te leren, om onderzoek te doen naar hoe influencers communiceren en wat het effect hiervan is op hun volgers. Tijdens de Swipe Up week komen tien Europese influencers bij elkaar in Leeuwarden om kennis te delen en activiteiten te volgen rondom het thema responsible influencing.

Wil je meer weten over de European Influencer Academy en onze activiteiten? Bekijk dan onze projectpagina of ga naar de website die we hebben opgesteld voor de influencers.

Samenwerkingspartners

Met de focus op betekenisvolle communicatie in digitale omgevingen, houdt het lectoraat zich bezig met relevante en actuele onderwerpen die de maatschappij bezighouden. Daarom werkt het lectoraat samen met diverse organisaties zoals Leeuwarder Courant, Digitaal Burgerschap Fryslân, Instinct3 en de Onderzoeksgroep Cybersafety.

Nieuwsgierig geworden? Wij staan altijd open voor nieuwe betekenisvolle samenwerkingen met organisaties. Of dit nu gaat om het starten van nieuwe onderzoeksprojecten, het uitzetten van een opdracht voor studenten, het organiseren van workshops of een stukje verdieping door middel van praktijkgericht onderzoek. Je kunt ons bereiken via ons e-mailadres lectoraat.osm@nhlstenden.com.

Ook werken we graag samen met stagiaires en afstudeerders. Ben jij op zoek naar een leerzame stage of zou je graag je afstudeeropdracht in het kader van deze thematiek willen doen? Stuur ons dan een mailtje om de mogelijkheden te bespreken.

Teamleden

Sustainable Development Goals

Dit lectoraat draagt bij aan...