Afbeelding
Circulaire Productontwikkeling
Afbeelding
Circulaire Productontwikkeling

Lokaal afval stroomt door tot circulair product

Projectleider
Judith Ogink
Looptijd
oktober 2021 t/m september 2023
Domeinen
Techniek

Dit project omvat een oplossingsgerichte aanpak/route om businessgericht de circulaire economie in Noord-Nederland te ondersteunen waarbij nieuwe waardenketens en verdienmodellen met nieuw te ontwikkelen circulaire producten zullen ontstaan en waardoor het ecosysteem met concrete casussen getest en ontwikkeld wordt. Lokale kunststof afvalstromen worden geïdentificeerd en ingezet als nieuwe grondstof voor het maken van circulaire producten middels hoofzakelijk spuitgiet technologie. 

 

Wat is de aanleiding voor het project?

Er is en wordt al veel onderzoek gedaan op het onderwerp circulaire economie en de verschillende problematieken die daarbij spelen. Ook worden er veel initiatieven ondernomen om circulariteit te bevorderen. Dit met de bedoeling uiteindelijk drempels voor het komen tot productie en afname van circulaire producten weg te nemen. Dit project start vanuit de business met het in de praktijk brengen van het ontwikkelen en voorbereiden tot het vermarkten van circulaire producten om vanuit deze ervaring het ecosysteem beter te benutten, te ontwikkelen en uit te breiden. 

Welk probleem lost het project op?

Enerzijds vindt er een duidelijk waarneembare kentering plaats waarbij ondernemers en bedrijven nut en noodzaak zien in het aanbieden van een product wat circulair is. Veel ondernemers willen naast de bestaande portfolio een circulair product kunnen aanbieden. Dat kan zijn een tegel of een deurklink die binnen een onderneming of branche aangeboden wordt. Met dit project hebben we een prachtige keten van partijen die dit als eerste regionaal gaan opzetten.  

Wie is het projectteam?

Het projectteam bestaat uit een combinatie van Keunsto B.V. Caparis en NHL Stenden. 

Keunsto BV is een nieuw opgerichte onderneming die voortvloeit uit Elzinga & van der Krieke. Bij Elzinga & van der Krieke is het mogelijk om een product te laten engineren en te produceren zolang het een product is die middels spuitgieten en vanuit een eigen matrijsmakerij geproduceerd kan worden. Het betreft hoogwaardige producten. 

Caparis richt zich heel sterk op verduurzamen van haar bedrijfsvoering. Daarnaast is Caparis constant bezig om nieuwe projecten op te tuigen en wordt sterk gekeken naar projecten waarin producten gedemonteerd worden waarbij de vrijkomende stromen weer een nuttige toepassing krijgen. Momenteel wordt er gewerkt aan het opzetten van een duurzaamheidsfabriek waar 1e generatie zonnepanelen gedemonteerd gaan worden en waarvan 9 afvalstromen vrijkomen die weer ingezet kunnen worden als grondstof. Daar zit ook kunststof bij die mogelijk weer inzetbaar kan zijn. Caparis neemt ook ruimte, logistiek en uitvoering op zich. 

NHL Stenden brengt de nieuwste (praktijk) kennis en creativiteit van studenten in om tot oplossingen te komen die vernieuwend zijn voor de uitbreiding van een circulaire economie. Met hun netwerk, expertise en faciliteiten is deze kennisinstelling een belangrijke spil in het ecosysteem om dit project tot een succes te brengen. 

Studenten van de opleiding Chemie en Werktuigbouwkunde en vanuit de minor Circular Plastics worden ingezet om materiaalanalyses te doen, recycle processen te optimaliseren, materiaaleigenschappen vast te stellen en product ideeën te genereren en uit te werken. In samenwerking met Hanze Hogeschool worden ook IPO studenten ingezet. 

Hoe pakt het projectteam dat aan?

Het uitvoeren van minimaal 3 pilots die leiden tot een blauwdruk van het proces. De route die bij de pilot doorlopen worden zijn:  

  • Activiteiten die te maken hebben met analyse van materiaalstromen en het verwerken daarvan. Dit levert informatie op over welke afvalstromen in de regio beschikbaar zijn, wat hun samenstelling is en welke volumes per kunststof type daarmee verzameld kunnen worden. Deze resultaten komen vervolgens in een database waarin gegevens gecategoriseerd staan over bijvoorbeeld verwerkbaarheid, zuiverheid, toepasbaarheid, productmogelijkheden en volumes in de regio etc. Deze database zal in de tijd uitgebreid worden. 
  • Activiteiten die leiden tot een product idee met een bijbehorende businesscase. 
  • Activiteiten die leiden tot een fysiek concreet resultaat, namelijk prototypes op lab-schaal en op productschaal van een product uit een afvalstroom. 
  • Activiteiten die leiden tot een overzicht van de marktmogelijkheden en interesse bij de doelgroep ten aanzien van specifieke producten en belangrijkste aspecten daarbij ten aanzien van partnerships, beleving van USP's en de invloed van circulariteit daarop. 
  • Het creëren van een goed netwerk rondom deze activiteiten om tot een duurzaam circulaire economie in Noord-Nederland te komen. 

Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten? 

Dit project omvat de ontwikkeling en het testen van een samenhang van stappen om vanuit een plastic/kunststof afvalstroom een circulair product te kunnen maken. De analyse en ontwikkeling van deze route moet gaan dienen als een blauwdruk die in de toekomst vele malen gebruikt kan worden door MKB-bedrijven wanneer er behoefte is ontstaan om een (eigen) afvalstroom in te zetten of om een product ontwikkeld te krijgen wat circulair is. Dit kunnen afvalstromen van plastic zijn maar ook kunststof restproducten die ontstaan bij demontage van producten die door hun levenscyclus heen zijn.  

Projectpartners

Afbeelding
Keunsto_logo
Keunsto B.V.
Afbeelding
caparis_logo
Caparis