In Groningen zijn er momenteel talrijke lokale, kleinschalige initiatieven die werken aan alternatieve oplossingen voor het huidige voedselsysteem.Samen met de voedselinitiatieven Tuin in de Stad en de Blije Bodem is het idee ontstaan om deze voedselinitiatieven (voedselproducenten, consumenten, eetgelegenheden en lokale winkels) in en rondom de stad Groningen te verbinden onder een gezamenlijk paraplumerk met de werktitel: ‘Ons Eten’.
Wat is de aanleiding voor het project?
Het doel van dit initiatief is tweeledig. Enerzijds richt het zich op het opschalen van bestaande voedselinitiatieven door middel van samenwerking en een duidelijke positionering van het totale netwerk. Anderzijds streeft het initiatief naar het creëren van een gezonde relatie tussen burgers en voeding, waarbij een toegankelijk en betrouwbaar alternatief voor de gangbare supermarkten wordt geboden. Toegankelijkheid omvat zowel de bereikbaarheid als de betaalbaarheid van de producten, waarbij inclusiviteit een cruciale rol speelt. Dit betekent dat de producten niet alleen fysiek gemakkelijk beschikbaar moeten zijn voor iedereen, ongeacht woonplaats, maar ook financieel haalbaar moeten zijn, zodat mensen met verschillende inkomensniveaus toegang hebben.
Projectaanpak
Dit onderzoeksproject is gericht op het vaststellen van het draagvlak voor het concept 'Ons Eten'. Het onderzoekt de perceptie van de kansrijkheid, effectiviteit en potentiële betrokkenheid bij het plan zoals hierboven beschreven. Dit, door middel van een aantal semi-gestructureerde interviews uitgevoerd bij zeven voedselproducenten, vier locaties die als foodhub zouden kunnen fungeren, en enkele bestaande platforms waarop duurzame initiatieven al zichtbaar worden gemaakt
Projectpartners
Dit project, uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Groningen, is opgezet als een verkenning door het lectoraat Transformational Media in samenwerking met Tuin in de Stad.