Wil je gezinnen waar meervoudige en complexe problemen zijn ondersteunen door middel van samenwerking, een oplossingsgerichte aanpak en empowerment? Dan is de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) iets voor jou.
- Je gebruikt lesstof die is afgestemd op de landelijk gebruikte IAG-methodiek.
- Je leert in de praktijk, met opdrachten die direct toepasbaar zijn in je eigen werksituatie.
- Je vergroot je carrièremogelijkheden met een erkend diploma van Stichting Post HBO Nederland.
- Je volgt een opleiding die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
- De opleiding wordt ook incompany en op maat aangeboden.
Studiekenmerken IAG Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling post-hbo
Wat staat je te wachten?
Na de opleiding IAG kun je methodisch variëren tussen oplossingsgerichte bejegening, werken vanuit de systeemtheorie, de presentiebenadering en de sociale leertheorie. Door middel van deze theorieën ben je in staat om vanuit verschillende posities en perspectieven te handelen, onderscheiden en verbinden.
Je bent ook in staat een afgewogen analyse omtrent onveiligheid in gezinnen te maken. Aan de hand van instrumenten zoals het IAG-reflectiemodel en de FIT (Feedback Informed Treatment) kun je reflecteren en feedback geven op het eigen handelen.
De afgestudeerde Intensieve Ambulante Gezinsbehandelaar weet:
- binnen complexe opvoedingssituaties hulp en ondersteuning te bieden aan ouders en kinderen;
- vanuit een metapositie te handelen naar cliënt en cliëntsystemen, organisaties, naar andere hulpverleningsinstanties en binnen de maatschappelijke context (WMO);
- zijn handelen op grond van de IAG-competenties te legitimeren.
De opleiding IAG bestaat uit 12 lesdagen en een tussenevaluatie, verspreid over 1 studiejaar. Houd rekening met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week.
Om de opleiding IAG te kunnen volgen, heb je een relevant hbo- of wo-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal één jaar werkervaring als (ambulant) hulpverlener hebt in een relevante werkomgeving.

Leren in de praktijk
Als IAG’er bied je binnen complexe opvoedingssituaties hulp aan gezinnen. Je handelt vanuit een metapositie naar alle betrokkenen, zoals de cliënt zelf en betrokken hulporganisaties. Tijdens de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling combineer je de theorie hierover met de praktijk. Je werkt aan je persoonlijke professionele ontwikkeling en maakt opdrachten die je direct kunt toepassen in je werksituatie.
Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij. Je sluit af met een eindassessment. Heb je de opleiding met een voldoende afgerond, dan ontvang je het IAG-diploma van Stichting Post HBO Nederland (CPION).
De IAG-opleiding is een door CPION geregistreerde opleiding met een erkend diploma van Stichting Post Hbo (SPHBO) geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wanneer je slaagt voor de opleiding levert dit 135,2 registerpunten op.
Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding IAG: jouw werkplek is ook jouw leeromgeving. Tijdens de opleiding werk je in ten minste twee gezinnen waar complexe of meervoudige problemen zijn en heb je in totaal dertig gezinscontacten. De contacten vinden in het gezin plaats.
IAG-methodiek
NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen. We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.
Registratie
