Afbeelding
Mediawijsheid
Afbeelding
Mediawijsheid

Mediawijsheid

Startmoment
n.t.b.
Locatie
n.t.b.
Studiedagen
n.t.b.

Fakenews, Deepfake, social media, cyberpesten, online gaming, A.I., informatiestromen, filterbubbel, netiquette, Coockies, Phishing, online identiteit, influencers, AI,… In de huidige gemedialiseerde wereld is mediawijsheid essentieel voor zowel leerkrachten/docenten als leerlingen/studenten. Het werken van mediawijsheid in de klas helpt leerlingen en studenten om kritisch en bewust om te gaan met de continue informatiestromen en technologie.

  • Door middel van een escaperoom ontdekken deelnemers op een speelse en uitdagende manier alle aspecten van mediawijsheid. Dit zorgt voor een unieke, hands-on leerervaring die theoretische kennis omzet in praktische vaardigheden.
  • De cursus richt zich op het analyseren van échte mediawijze situaties en handelingen. Dit geldt voor leerlingen, leerkrachten, directie en ouders, waardoor het leereffect direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk.
  • Leerlingen en studenten leren hoe ze hun persoonlijke gegevens kunnen beschermen en veilig online kunnen navigeren. Dit is essentieel in een tijd waarin online privacy steeds belangrijker wordt.
  • Door het werken aan mediawijsheid ontwikkelen deelnemers vaardigheden om betrouwbare informatie te onderscheiden van desinformatie en nepnieuws. Daarnaast bevordert de cursus respectvolle en verantwoordelijke online communicatie, wat helpt bij het voorkomen van cyberpesten.
  • In een steeds verder digitaliserende wereld zijn mediawijsheid en digitale vaardigheden onmisbaar. De cursus bereidt deelnemers voor op verdere studies en de arbeidsmarkt, en draagt bij aan het vormen van bewuste en betrokken burgers die de invloed van media op de maatschappij begrijpen.

Het integreren van mediawijsheid in het onderwijs bereidt leerlingen en studenten voor op een veilige, kritische en effectieve deelname aan de (digitale) samenleving. Het is een investering in hun toekomst én in onze samenleving.

Voor wie?

Deze trainingsmiddag is gericht op leerkrachten en docenten in alle sectoren van onderwijs, die zelf en/of samen met het team meer grip willen krijgen op wat mediawijsheid in houdt en mogelijkheden om in de school en in de klas te werken aan mediawijsheid met leerlingen en studenten.

Kenmerken

Diploma
Bewijs van deelname
Start in
n.t.b.
Locatie
n.t.b.
Taal
Engels en Nederlands
Studieduur
< 1 week
Opleidingstype
Workshop
Lesdag
n.t.b.
Incompany
Nee

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO 

Deze leergang wordt aangeboden door het ECNO. Het ECNO is een organisatie binnen NHL Stenden voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek voornamelijk binnen het onderwijswerkveld.

Meer informatie over het ECNO