Cor Koopmans

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Onze studenten worden hele goede, wendbare professionals”
Cor Koopmans
Docent en coördinator Ad Finance and Control

Cor Koopmans is docent en coördinator bij de opleiding Ad Finance and Control en heeft nu ook de duale variant in zijn portfolio. Deze nieuwe, tweejarige opleiding biedt werkende professionals een extra verdiepingsslag in hun vakgebied. Cor is blij dat deze variant er nu is, want er was veel vraag naar vanuit het bedrijfsleven.

Bakken met ervaring

“Ik ben een hele tijd werkzaam geweest in de financiële wereld, maar daar haalde ik op een gegeven moment niet meer genoeg voldoening uit. Mijn vader heeft ook lang in onderwijs gezeten, dus gevoelsmatig was dit een kleine stap voor me. Inmiddels werk ik alweer 10 jaar bij NHL Stenden en ik wist niet dat het me zoveel voldoening zou brengen. We zijn met zijn allen met goede dingen bezig. We zijn ook weer verkozen tot een van beste hogescholen van Noord-Nederland; dat gebeurt niet zomaar!”

Voortvarend begonnen

“Ja dat soort succesmomenten heb je soms echt even nodig. Overigens is deze nieuwe opleidingsvariant nog veel beter gestart dan ik hoopte, het gaat voortvarend. Zo’n nieuwe opleidingsvariant is voor iedereen natuurlijk even wennen, maar er heerst meteen een gedreven, plezierige en constructieve cultuur. Ik snap trouwens heel goed dat mensen voor een tweejarige opleiding kiezen, want vaak worden we op jonge leeftijd al gedwongen om een carrièrekeuze te maken. Deze duale opleiding zorgt ervoor dat de wendbare professional mee kan groeien met de maatschappij, dat is waar nu de vraag ligt.”

Samenwerking met het bedrijfsleven

“Het bedrijfsleven riep al langer om een dergelijke opleiding. In mijn ervaring pakken die bedrijven nu ook hun verantwoordelijkheid; ze doen erg hun best voor hun werknemers, onze studenten. Al onze duale studenten hebben bij hun werkgever ook een bedrijfscoach en we merken dat deze bedrijfscoaches dat graag doen. Ze hebben er uiteraard zelf ook baat bij; onze studenten doen onderzoeken waarvan werkgevers soms denken: oh ja, dat hebben we al een poos niet gedaan. Zowel studenten als werkgevers zijn enthousiast!”

Schoolvoorbeeld van Design-Based Education

“NHL Stenden onderscheidt zich met het unieke onderwijsconcept: Design-Based Education, of DBE. Dit past ook echt bij duale studenten. Zij willen aan de gang met de praktijk, de context en verbanden zien. Dat doe je niet met een brok theorie, maar je gaat oplossingsgericht met actuele vraagstukken aan de slag. In de eerste periode richten studenten zich bijvoorbeeld op ‘klantlezen’; de klantvraag verandert namelijk heel snel tegenwoordig. Ze brengen de markt in kaart, ze schrijven een plan, overleggen met een klasgenoot en leggen het voor aan hun bedrijfscoach. Deze geeft ook weer feedback en na de nodige aanpassingen, is de DBE-cirkel weer rond.”

Een wendbare professional

“Door deze aanpak worden onze studenten hele goede, wendbare professionals. Ze krijgen een breed palet aan skills en vaardigheden: adviseren, communicatie met verschillende disciplines, affiniteit met cijfers, het hele plaatje. Het is breed en toch diepgaand. Ik help ze waar ik kan, of dat nou over het proces of de inhoud gaat. Bijvoorbeeld over hoe je eigenlijk je onderzoek moet opzetten. Vooral als je dat nog nooit hebt gedaan, is dat een hele klus. En hoe kunnen studenten een analyse specifiek op hun organisatie toepassen? Met dat soort vragen help ik ze.”

De trotse docent

“Ja, ik krijg heel veel waardering van studenten. Niet dat het altijd expliciet benoemd wordt hoor, dat merk je aan de interactie. Overigens had ik een poosje terug een student die wat langer over zijn studie deed en nog een vak bij me moest halen. Ik heb hem toen als soort onderwijsassistent laten helpen in de klas. Hij had het vak immers al drie keer gehad, dus dat moest hij kunnen vond ik. Toen hij uiteindelijk afgestudeerd was, bedankte hij me persoonlijk op social media. Sterker nog, hij vond het zo leuk dat hij nu leraar wil worden. Dat soort dingen zijn echt onbetaalbaar en ik denk dat we dit allebei nooit meer vergeten.”

Een kijkje in de keuken

“Iedereen is van harte uitgenodigd om eens te komen kijken, online of in de klas. Ik kan hier nog veel meer over vertellen. Het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd bent, dan kom je tot de beste keuze voor jezelf.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ad duaal Finance & Control.