Ad Leisure & Events Management

Ad Leisure & Events Management, Associate degree, deeltijd

Werk je in de vrijetijdssector en wil je graag doorgroeien naar hbo-niveau? Of ben je toe aan verandering en wil je de overstap maken naar de wereld van events, sport, kunst & cultuur of recreatie? Dan is de associate degree Leisure & Events Management in deeltijd iets voor jou!

 • NHL Stenden biedt als enige in Nederland een associate degree Leisure & Events Management deeltijd aan  
 • Pas je nieuwe kennis meteen toe in jouw eigen werksituatie
 • Stel zelf je leerroute samen door modules te kiezen en haal deelcertificaten
 • De opleiding is in samenwerking met het werkveld ontwikkeld
 • Alle actuele ontwikkelingen uit de vrijetijdsindustrie worden onder de loep genomen. 

Wat staat je te wachten?

De associate degree Leisure & Events Management Deeltijd is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld. Daardoor komen alle actuele ontwikkelingen waar bedrijven en organisaties in de vrijetijdssector mee te maken hebben aan bod. Concrete vraagstukken uit de praktijk vormen het vertrekpunt van het opleidingsprogramma.

De lesdagen van deze opleiding zijn eens in de twee weken op dinsdag van 10-16.00u in Leeuwarden. De opleiding bestaat uit 8 modulen verdeeld over 2 jaar. Elk moduul duurt 10 weken. Een moduul heeft een thema welke wordt uitgelegd in ‘opbouw studie’ (linken aan opbouw studie/ vet maken).

Er is een vaste coach die jou gedurende de 2 jaar begeleidt. Daarnaast zijn er verschillende specialisten / docenten die workshops geven of colleges geven om jullie te ondersteunen in de thematiek.

In elk moduul werk je aan 3 opdrachten en worden aan het eind van de periode afgetoetst/ ingeleverd. De eerste 2 zijn inhoudelijke opdrachten. De 3e opdracht heeft betrekking op je professionele houding en reflectie vermogen.

Naast deze thematieken krijg je trainingen in managementvaardigheden (presenteren, kernkwaliteiten, leidinggeven- en nemen, etc) en financiën. In jaar 2 wordt Engels aangeboden.

Flexibel studeren

Het leertraject van de deeltijdopleiding Leisure & Events Management wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. De kennis en ervaring die je al hebt tellen we mee, waardoor je je diploma mogelijk sneller kunt halen.

Je hebt veel zeggenschap over de invulling van het studietraject. Je volgt modules die aansluiten bij jouw leerwensen en voegt deze samen tot een persoonlijke route. Voor elke afgeronde module van 30 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Als je 120 EC’s hebt gehaald, krijg je je diploma.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met een associate degree Leisure & Events Management op zak heb je kennis van alle sectoren binnen de vrijetijdssector. Je wordt opgeleid tot assistent-manager of coördinator en kunt aan de slag bij onder meer congres- en evenementenbureaus, beursorganisaties, themaparken, sportorganisaties en theaters. 

dt_ad_leisure_management_sfeer

Benodigd diploma

Wil je de Ad Leisure & Events Management deeltijd studeren, dan heb je een havo, vwo of mbo-niveau 4 diploma nodig. De profieleisen vind je hieronder.

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM met Bedrijfseconomie, Econ of m&o
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM met Bedrijfseconomie, Econ of m&o
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Accreditaties en keurmerken

De opleiding Leisure & Events Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken:

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)

Studieopbouw

Leren doe je een leven lang. Je volgt een studie of cursus, doet ervaringen op in een praktijksituatie en leert van wat je meemaakt in je dagelijks leven. Door ons opleidingsprogramma flexibel aan te bieden, sluiten we hierbij aan.

Modules

De Gast van Morgen

Ieder bedrijf binnen de vrijetijdssector heeft te maken met gasten. Het is belangrijk jouw gast door en door te kennen en op de hoogte te zijn van zijn/haar steeds veranderende wensen en eisen. Je leert hoe de gast van morgen er uitziet en hoe je kunt bijdragen aan strategieën die helpen om jouw product of dienst af te stemmen op de wensen en eisen van de gast.

Thematieken: (leisure)lifestyle, user persona, waardensegmentatie, marketing, kwalitatief onderzoek

Elke organisatie is bezig met ontwikkelen en verbeteren; stilstaan is geen optie. Maar wat moet je als organisatie doen om vooraan te blijven lopen? Wat moet er worden verbeterd en hoe kan de kwaliteit worden verhoogd? In deze module leer je hoe je een bedrijfsscan uitvoert en interpreteert: een essentiële vaardigheid om een organisatie onder de loep te nemen.

Thematieken: interne analyse, externe analyse,  stakeholderanalyse, PESTEL analyse, SWOT Analyse, deskresearch

Tijdens deze module verdiep je je in waardecreatie: de toegevoegde waarde die wordt geleverd aan de bezoeker of klant. Hoe hoger die waarde, des te groter de waardering en betalingsbereidheid van de klant. Daarnaast leer je meer over verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan kaartverkoop, abonnementen, crowdfunding en sponsoring. Binnen de vrijetijdssector is e-commerce een belangrijk verdienmodel.

Thematieken: ondernemingsplan opstellen en uitvoeren, nieuwe verdienmodellen verkennen en mogelijk toepassen.

Om door de gast gezien te worden in het woud aan aanbieders heb je als bedrijf een duidelijke positionering nodig. Dit bereik je met behulp van corporate storytelling. Je brengt dan je identiteit, branding, marketing en imago met elkaar op één lijn. De effectieve inzet van moderne communicatiemiddelen zoals social media is hierbij onmisbaar.

Thematieken: storytelling, purpose economy, cross media concept ontwerpen, kwalitatief onderzoek

Game changers zijn ontwikkelingen die een sector sterk beïnvloeden. Denk in de leisure business bijvoorbeeld aan vergelijkingssites en social media, maar ook aan initiatieven als AirBnB en Uber. Deze ontwikkelingen veranderen het speelveld en dwingen vrijetijdsondernemers om te anticiperen op de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Tijdens deze module gebruik je scenarioplanning als methode om dit voor jouw organisatie te bewerkstelligen.

Thematieken: scenarioplanning, trendonderzoek, verandermanagement, effectief leidinggeven

 

De vrijetijdssector moet zich blijven vernieuwen. Dit doe je door het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten die aansluiten bij de wensen van de klant. Vernieuwing is van belang om afstemming te vinden tussen de vraag van de markt en het aanbod aan producten, diensten en belevenissen. In deze module leer je hoe je dit tot stand kunt brengen.

Thematieken: conceptontwikkeling, belevenis concept bedenken en uitvoeren voor de organisatie, waardepropositie

Een monstertruck die het publiek inrijdt, noodweer dat een tent doet instorten op Pukkelpop, een aanslag op een kerstmarkt in Duitsland: er zijn genoeg voorbeelden in de vrijetijdssector die het belang van een goed doordacht operationeel plan aantonen. Tijdens deze module leer je over crowdmanagement en het maken van risico-analyses. Zo kun je de gevaren tijdens een evenement inzichtelijk maken en zo de veiligheid van gasten waarborgen.

Thematieken: operationeel plan, risico-analyse ontwerpen, crowdmanagement, veiligheidsplan

Investeringen worden gedaan met een doel en moeten tot resultaat leiden. Tijdens deze module leer je planmatig het rendement van investeringen, activiteiten en acties te vergroten. Dit is vaak een belangrijke uitdaging voor veel bedrijven en organisaties en de inzet van de juiste medewerker op de juiste plek is hierbij cruciaal.

Thematieken: Rendementsplan (ROI, ROO & SRO), cost management en budgettering, sociaal (training- en coachingmethode) en financieel rendement, leiderschapsstijlen

Specialisaties

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden. 

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure & Events Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl