Master Marine Shipping Innovations

M Marine Shipping Innovations, Master, deeltijd

Wil jij je ontwikkelen tot expert in maritieme innovatie? Volg dan de masteropleiding Marine Shipping Innovations in deeltijd.

Innovatie is noodzakelijk om de positie van de scheepvaart in Nederland te versterken en zo adequaat mogelijk in te spelen op (inter)nationale ontwikkelingen. Het maritieme werkveld vraagt dan ook om experts die via een multidisciplinaire aanpak met complexe innovatieprojecten kunnen dealen. De tweejarige masteropleiding Marine Shipping Innovations leidt jou op tot maritiem expert. 

 • Dé maritieme deeltijdmaster van Nederland: als enige (bekostigde) operationele maritieme deeltijdmaster het antwoord voor mensen die zich verder willen ontwikkelen én willen blijven werken.
 • Contactweken op locatie en leren op afstand: tijdens de contactweken volg je lessen op Terschelling. De rest van de opleiding studeer je thuis of vanaf je werkplek.
 • Praktijkgericht onderzoek, innovatie en duurzaamheid staan centraal: de opleiding richt zich vooral op vernieuwing in de praktijk. Werk aan opdrachten die een relatie kennen met jouw praktijkcontext of die je kunt toepassen binnen jouw organisatie.
 • Onderdeel van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), één van de beste maritieme instituten van Nederland.

Deze masteropleiding bestaat uit modules met een operationele focus en een innovatieve focus. In het eerste jaar kies je een leerlijn op het gebied van maritieme technologie, nautische specialismen of maritiem ontwerp, passend bij je achtergrond en interesse. In het tweede jaar richt je je met name op je eigen innovatieve ontwerp. 

Combinatie studie, werk en privé

Ben je op zoek naar verandering? Wil je doorgroeien, bijleren of je specialiseren? Bij NHL Stenden Hogeschool heb je de mogelijkheid om in deeltijd te studeren. Zo kun je een studie combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • September

Locatie

 • Terschelling

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Je vraagt eerst een intakegesprek aan. Na de intakeprocedure meld je je aan via Studielink

Meer informatie?

 • Bezoek de website NHL Stenden Hogeschool voor meer informatie
Bezoek NHL Stenden Hogeschool

Na je studie

Als afgestudeerde van de masteropleiding Marine Shipping Innovations ben je in staat om complexe innovatietrajecten uit te voeren vanuit jouw operationele expertise. Je leert hoe je innovaties kunt ontwerpen, implementeren en uitvoeren. Daarnaast kun je een heldere strategie ontwikkelen en ben je een kundige gesprekspartner op alle organisatieniveaus. De opleiding is geschikt voor professionals uit de zeevaart, maritieme dienstverlening, scheepsbouw, maritieme toeleveranciers, waterbouw, offshore en docenten uit het maritieme onderwijs. 

Studieduur & belasting

De reguliere studieduur van de opleiding is 2 jaar. Elk jaar omvat 30 EC’s (studiepunten). In totaal heb je 9 contactweken op Terschelling. Naast deze lesblokken vindt het onderwijs plaats op afstand. Je studeert dan thuis of vanaf je werkplek. Er geldt een gemiddelde studielast van 28 uur per week (1 EC staat voor 28 studie-uren). Dit is inclusief lesdagen en zelfstudie. De tijd die je daadwerkelijk aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

Opleiding op maat

Op basis van je vooropleiding, ervaring en beschikbare tijd kun je ook een opleidingstraject op maat laten samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van een programma uit verschillende leerlijnen. Voordat je begint aan de opleiding heb je een intakegesprek met de toelatingscommissie waarin jullie samen bespreken of dit voor jou ook mogelijk is.

master-marine-shipping-innovations-master

Toelatingseisen

Voor toelating tot de masteropleiding heb je een getuigschrift van een verwante maritieme bacheloropleiding nodig. Daarnaast is het vereist dat je tijdens de opleiding werkzaam bent in de maritieme sector, of een andere relevante werkomgeving. Het is namelijk belangrijk dat je je studie-opdrachten toe kunt passen binnen je eigen beroepssituatie. Tenslotte beheers je wiskunde, natuurkunde en Engels op hbo-niveau. Via een selectieprocedure worden maximaal 20 studenten per studiejaar toegelaten. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma? Ook dan zijn er mogelijkheden. Informatie over toelating en inschrijving vind je op www.nhlstenden.com/toelating.

Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma? Informeer dan naar de mogelijkheden.

bob-heikoop

“Mijn werkgever ziet de voordelen van deze master en geeft alle support.”

Werkplek

De opleiding legt een nauwe verbinding met de beroepspraktijk. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie of werkgever bereid is tot intensieve samenwerking.

Locatie 

Je studeert aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), één van de best maritieme instituten van Nederland. Het MIWB is onderdeel van NHL Stenden Hogeschool en heeft locaties op Terschelling en in Leeuwarden. Ga je deze master volgen, dan krijg je tijdens de contactweken les op Terschelling. Het MIWB heeft alle faciliteiten in huis om je studie zo professioneel mogelijk te doorlopen, zoals:

 • Maritiem Simulator Trainingscentrum
 • High Voltage-simulator
 • DP-simulator
 • Hydrauliek en koel- en vrieslaboratorium
 • Verschillende opleidingsschepen

Projecten

Innovatie om lasverbindingen te verwijderen op heavy-liftschepen Jumbo Shipping

Onze student Bob Heikoop heeft voor zijn masteropdracht een mooie innovatie opgeleverd aan zijn werkgever Jumbo Shipping. Hij ontwierp een nieuw prototype bandslijpmachine om tijdelijke zeevasten op het dek van heavy-lift schepen te verwijderen. De nieuwe methode is schoner voor het milieu, beter voor de gezondheid van het personeel en werkt sneller. Jumbo is erg blij met deze innovatie en wil het gaan implementeren aan boord. Bekijk hier de video waarin Bob uitleg geeft over zijn innovatie en aanpak.

foto-miwb-jumbo

Opbouw studie

In het eerste jaar start je met één (of een combinatie) van drie leerlijnen. Hiermee kun je je kennis verbreden of verdiepen en geef je zelf richting aan je studie. De leerlijnen bestaan uit modules die zich richten op kennis en de competenties analyseren, onderzoeken, innoveren, communiceren, realiseren en professionaliseren.

In het begin van het tweede jaar sluit je de laatste leerlijnafhankelijke module en het vak Innovative Design af. Je volgt daarnaast het vak Human Resources. Het grootste deel van het jaar besteed je aan de module Maritime Innovation, de afstudeerfase, waarin je de stappen doorloopt die leiden naar een maritiem innovatief product of proces.

Jaar 1 & 2

Eerste jaar

In het eerste jaar start je met het onderdeel Maritiem Operationeel. Je kunt kiezen uit onderstaande drie leerlijnen of volg, afhankelijk van je achtergrond en interesse, een combinatie van leerlijnen:

 • Maritieme technologie
 • Nautische specialismen
 • Maritiem ontwerp

De leerlijnen bestaan uit modules die zich richten op kennis en de competenties analyseren, onderzoeken, innoveren, communiceren, realiseren en professionaliseren.

Tweede jaar

In het tweede jaar staat innoveren centraal. Je rondt de module ‘Innovative design’ af en doorloopt zelfstandig een innovatieproces in de module ‘Maritime Innovation’. Daarnaast volg je de module ‘Human resources’.

Module: Innovative Design

Je doorloopt het hele ontwerpproces, vanaf de innovatievraag tot en met het ontwikkelen en testen van een effectieve oplossing.

Module: Human Resources

Het menselijke aspect komt in deze module aan bod. Je rondt de module af met een opdracht waarin de theorie met betrekking tot humanresourcesaspecten en jouw werkomgeving bij elkaar komen. De module wordt afgerond met een presentatie en een opdracht.

Module: Maritime Innovation

In deze fase doorloop je zelfstandig de stappen die leiden naar een maritiem innovatief product of proces. Je maakt onder andere een plan, brengt behoeftes in kaart en test de innovatie in de beroepsomgeving.

Deze leerlijn is gericht op het technische aspect van maritieme innovatie. Je maakt onder andere kennis met zaken als voortstuwingssystemen, onderhoudssystemen, automatiseringstechniek en elektrotechniek.

Binnen deze leerlijn maak je kennis met de belangrijkste specialismen binnen het werk in de nautische sector. Daarbij kun je denken aan (E-)navigatiesystemen, scheepsmanagement, meteo- en oceanografie en maritieme wetgeving.

Deze leerlijn is erop gericht om jou meer kennis te geven van de verschillende fasen in het ontwerpproces en de bijkomende zaken die het verloop van dit proces beïnvloeden. Zo verwerf je bijvoorbeeld meer kennis over scheepsontwerp en maritieme wetgeving.

Tijdens de studie werk je aan een praktijkgericht onderzoek waarbij vraagstellingen en dilemma’s uit de beroepspraktijk centraal staan. Het onderwerp is afhankelijk van het door jou gekozen onderzoeksgebied. Voorbeelden van praktijkgericht onderzoek zijn:

 • Op welke wijze kan de maritieme veiligheid in de Noordzee worden vergroot, gegeven de steeds drukker wordende vaarroutes en knooppunten en de hieraan verbonden verhoogde risico’s op aanvaringen?
 • Op welke wijze kunnen we door het benutten van innovaties (technisch, procedureel, communicatief en/of organisatorisch) bijdragen aan het vergroten van het aantal schepen dat PSC-controles met zo weinig mogelijk deficiënties passeert?
 • Met welke innovatieve organisatorische en technische oplossingen kunnen we de administratieve belasting ten gevolge van wet- en regelgeving voor Nederlandse zeevarenden binnen met name het maritieme mkb verminderen?

Opleiding op maat

Op basis van je vooropleiding, ervaring en beschikbare tijd kun je ook een opleidingstraject op maat laten samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van een programma uit verschillende leerlijnen. Voordat je begint aan de opleiding heb je een intakegesprek met de toelatingscommissie waarin jullie samen bespreken of dit voor jou ook mogelijk is.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. De master Marine Shipping Innovations wisselt studeren op Terschelling af met studeren op afstand; vanaf je werkplek of thuis. Je gebruikt hiervoor een digitale leeromgeving. Je hebt tijdens de studie nauw contact met docenten, die je (online) begeleiden in het behalen van jouw leerdoelen. 

Combinatie studie, werk en privé

De master Marine Shipping Innovations is een deeltijdstudie. Dit biedt de mogelijkheid om de studie te combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. Je volgt een aantal onderwijsblokken op onze locatie op Terschelling. In totaal heb je tijdens het programma negen van zulke contactweken. Maar je bent voornamelijk aan het studeren op afstand. Je kiest dan zelf de momenten waarop jij aan de slag gaat!

Nieuwsgierig hoe de Master Marine Shipping Innovationshet het doet? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.