Forensische Hulpverlening: maak een verschil in de levens van kwetsbare cliënten!
Steeds vaker krijgen daders met psychische problemen, verslavingen of verstandelijke beperkingen forensische zorg opgelegd. Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg die vanuit een strafrechtelijk kader wordt verleend. Het combineert zorg, behandeling en beveiliging.
In deze afstudeerrichting help je de organisatie door advies te geven en deskundigheid te bevorderen over hoe je cliënten het beste kunt begeleiden. Je houdt rekening met de specifieke behoeften van verschillende groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, genderkwesties, trauma of culturele achtergronden. Je stelt doelen op om herhaling van strafbaar gedrag te voorkomen en het welzijn van cliënten te bevorderen. Je leert risicovol gedrag te herkennen en hier effectief mee om te gaan. Zo zorg je voor een veilige en ondersteunende omgeving voor de rehabilitatie en het welzijn van cliënten. In deze afstudeerrichtingen komen de modulen Risicovol Gedrag en Responsief Begeleiden aan de orde.
Buurtontwikkeling & Netwerken: Jouw kans om gemeenschappen te versterken!
Samenlevingsopbouw staat volop in de belangstelling. Er is veel vraag naar mensen die met en vanuit (buurt) gemeenschappen kunnen werken, zoals bijvoorbeeld de opbouwwerkers en woonconsulenten.
In de afstudeerrichting Buurtontwikkeling & Netwerken leer je hoe je gemeenschappen kunt versterken. Je bouwt en onderhoudt netwerken tussen bewoners, organisaties en onderling. Dit helpt je om situaties beter te begrijpen en oplossingen te vinden vanuit het perspectief van de bewoners. Als buurtontwikkelaar herken en benut je kansen en risico’s in de buurt. Je werkt samen met bewoners om de ontwikkeling van de buurt te stimuleren en te begeleiden. In deze afstudeerrichtingen komen de modulen Buurtontwikkeling en Netwerken aan de orde.
Gezondheid & Gedrag: Jouw sleutel tot een gezondere toekomst!
Leefstijl, gezondheid en gezond gedrag zijn actuele thema’s in onze maatschappij.
In de afstudeerrichting Gezondheid & Gedrag leer je hoe je de cliënt centraal stelt en hun wensen en behoeften begrijpt. Je onderzoekt de basisprincipes van service en dienstverlening in welzijn en zorg, met een focus op preventieve gezondheid. Moderne technologieën spelen hierbij een belangrijke rol. Je leert hoe je gezond gedrag kunt bevorderen en hoe technologie dit kan ondersteunen. In deze afstudeerrichtingen komen de modulen Service en Gezondheid Bevorderen aan de orde.
In de praktijkcontext van jouw afstudeerrichting volg je daarnaast nog twee modulen:
Als professional op Ad-niveau wordt probleemoplossend vermogen van je gevraagd. Dit betekent dat je een vraagstuk uit de praktijk kunt analyseren, mogelijke oplossingen kunt aandragen en deze kunt toetsen aan de praktijk. Vanuit deze ervaring ben je in staat een implementatievoorstel te doen.
Module Ik als Professional 2
Bij werken in het Sociale Domein ben jij de belangrijkste schakel in het hulpverleningsproces, zowel naar de cliënt als naar je collega’s. Het is belangrijk een reflectieve professional te zijn. In deze module kijk je dus naar wie jij bent als professional en de rol die je inneemt binnen een organisatie, welk beleid daarop van toepassing is en vanuit welke visie je daar zelf naar kijkt.