Technische Bedrijfskunde

B Technische Bedrijfskunde , Bachelor, deeltijd, flexibel

Zoek je een bedrijfskundige opleiding die je opleidt tot een veelzijdige en gewilde professional, die goed uit de voeten kan in een technische omgeving? Bij de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) kijk je naar bedrijfsprocessen vanuit het perspectief van de organisatie, de mensen die er werken én de techniek die gebruikt wordt. Kies dan voor deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde!

 • ​Persoonlijke studieroute op basis van vooropleiding en ervaring
 • Voer opdrachten uit op je eigen werkplek
 • Starten in februari of september
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021, 2020 en 2018.

Wat staat je te wachten?

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is een brede, sterk praktijkgerichte studie. Je krijgt les van mensen uit de praktijk en werkt samen met je medestudenten aan opdrachten, vaak gericht op het analyseren en vernieuwen van processen in je eigen werkomgeving. De contactdag is op vrijdag, tussen 9 en 4 uur. 

Tijdens deze bacheloropleiding kijk je naar bedrijfsprocessen vanuit het perspectief van de organisatie, de mensen die er werken én de techniek die gebruikt wordt. Je leert wat er bij de verschillende bedrijfsprocessen komt kijken en hoe mensen worden ingezet en beoordeeld. Ook kom je erachter hoe de techniek wordt toegepast, hoe het geheel wordt aangestuurd en hoe je de prestaties kunt verbeteren. 

Over de studie

De opleiding is opgebouwd uit acht modules van (gemiddeld) een half jaar. Elke module omvat 30 EC’s (studiepunten) waarvoor je deelcertificaten krijgt. Als je alle benodigde deelcertificaten hebt, krijg je een bachelordiploma. Je kunt zelf de volgorde van de modules bepalen. Je kunt ook je studie versnellen of juist langer de tijd nemen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met een bachelordiploma Technische Bedrijfskunde vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt. Je wordt opgeleid tot een allround bedrijfskundige die organisaties beter maakt vanuit het perspectief van techniek, mensen en processen. Als generalist ben je breed inzetbaar: van projecten tot onderzoek en van planning tot inkoop en logistiek.  

Afgestudeerden kiezen vaak voor managementposities in uiteenlopende branches. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als projectleider, process engineer, accountmanager, consultant, supply chain manager of logistiek manager. Of kies voor jezelf en word ondernemer! 

Onderwijsprogramma

De opleiding bestaat uit 8 modules van (gemiddeld) een half jaar. Elke module is 30 EC’s (studiepunten) waarvoor je deelcertificaten krijgt. Als je alle benodigde deelcertificaten hebt, krijg je een bachelordiploma. Het tempo en de volgorde waarin je de modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf.  

Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een paar losse modules te volgen om je bij te scholen op die gebieden. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past. 
 
Je hebt 1 dag per week les in Leeuwarden. De lessen vinden plaats op vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Het aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon. 

dt_technischebedrijfskunde_sfeer

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder op het moment dat de studie start? Ook dan zijn er mogelijkheden.  

Havo
 • NT;
 • NG;
 • EM;
 • CM + wisa of wisb.
 • NT;
 • NG;
 • EM;
 • CM + wisa of wisb.
 • Niveau 4 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Tijdens je opleiding werk je aan verschillende praktijkprojecten. De opdrachten voer je zoveel mogelijk uit in je eigen werkomgeving. Je kunt de theorie dus meteen in praktijk brengen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de volgende projecten:

Productieorganisatie

In dit project ga je een nieuw proces ontwerpen, in een voor dit product geschikte productieomgeving en een passend besturingssysteem.

Organisatiediagnose

Je leert hoe een organisatie werkt en wat jouw rol als bedrijfskundige daarin is.

Procesoptimalisatie

In dit project ga je een (deel)proces van een productieorganisatie volgens de laatste inzichten optimaliseren.

Studieopbouw Technische Bedrijfskunde

Modules

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde volg je 8 modules die je zelf als bouwstenen combineert. Naast 7 vaste modules kun je je kennis verbreden of verdiepen via een keuzeminor. Zo geef je zelf richting aan je studie. Tijdens je opleiding werk je aan verschillende praktijkprojecten. De opdrachten voer je zoveel mogelijk uit in je eigen werkomgeving.  

Inhoud studie

Management & Organisatie

Je herkent het logistiek concept van een organisatie en geeft daar advies over. Ook leer je advies geven over de aanpassing binnen het bedrijfsproces. 

Industriële Techniek

Je herkent en beschrijft een logistiek concept binnen een eenvoudige industriële omgeving. Je leert consequenties van aanpassingen over de fysieke inrichting en aansturing van de productie kwalificeren en zichtbaar maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een simulatie. 

Projectmagement

Als projectleider maak je een projectvoorstel dat je er door moet zien te krijgen bij het management. Uiteraard leer je ook je projectmedewerkers te enthousiasmeren! 

Organisatieverandering en Onderzoek

Je leert externe ontwikkelingen te vertalen naar consequenties voor de inrichting en aanpassing van de eigen organisatie. Dit doe je door het uitvoeren van toegepast onderzoek.

Operations Management

Tijdens deze module leer je op basis van de vier componenten van het logistieke concept van een organisatie (inrichting, besturing, informatievoorziening en personeel) een onderbouwde keuze te maken voor een herontwerp. De concurrentiestrategie is daarbij een belangrijk uitgangspunt. 
 

Process Optimisation 

Binnen de context van een bedrijf leer je hoe je processen kunt optimaliseren door methoden en technieken toe te passen. Je gaat ook in de praktijk aan de slag door een (deel)proces van een productieorganisatie volgens de laatste inzichten te optimaliseren.

 

Keuzeminor

Je kunt je kennis verbreden of verdiepen via een keuzevak, zoals bijvoorbeeld een minor Innovatie& Leiderschap, ICT of HRM 

De Professional

Je toont aan dat je professioneel kunt functioneren als bedrijfskundige in een technische omgeving. Daarbij zijn je internationale oriëntatie en de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied belangrijk. Het onderwerp van je afstudeeropdracht bepaal je samen met je bedrijfsbegeleider en je studiecoach. Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn het ontwerpen van een managementinformatiesysteem, het (her)inrichten van een productielocatie en het optimaliseren van een productieproces. 

 

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst.

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Experiment flexibel onderwijs

Deze opleiding valt onder het Experiment Flexibel Onderwijs. Dit experiment laat de opleiding beter aansluiten bij de behoefte van de student en werkgever. Kijk hier voor meer informatie
 

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming. 

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute
 • Volg de opleiding in je eigen tempo
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 30 EC's (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle acht certificaten? Dan behaal jij je bachelor!

Bepaal je eigen leerroute

Deeltijd of duaal studeren bij NHL Stenden kan ook flexibel. Je kunt met de opleiding Technische Bedrijfskunde voor een groot deel je eigen leerroute inrichten. De studie bestaat uit modules waarvoor je certificaten kan behalen. Als je alle benodigde certificaten hebt, krijg je een diploma. Je kunt bij de meeste opleidingen zelf de volgorde van modules bepalen. Breng je al werkervaring of relevante kennis mee, dan kan je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

 Je wordt tijdens je hele studie begeleid door een studiecoach. Samen stellen jullie een leerplan op. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.