Zorg en Technologie (Ad) deeltijd
Afbeelding
student
Afbeelding
student

Zorg en Technologie (Ad) deeltijd

Passie voor de zorg en voor technologie? En wil je in de praktijk leren? Dan is dit jouw opleiding! Met deze ad sta je midden in de praktijk en kun je alles wat je leert direct toepassen.

Andere varianten
Studieduur
2 jaar
Start in
februari & september
Locatie
Meerdere locaties
Diploma
Associate degree

Gaat jouw hart sneller slaan van de nieuwste gadgets en slimme technologische toepassingen? Heb je passie voor de zorg? En wil je die onmisbare bruggenbouwer worden tussen deze beide werelden? Dan ben jij geknipt voor de tweejarige associate degree Zorg en Technologie.

  • Ga direct aan de slag met actuele innovatievraagstukken uit jouw praktijk
  • Volg een studieprogramma dat zich aanpast aan jouw situatie en werkplek
  • Word een bruggenbouwer tussen zorg en technologie
  • Werk mee aan de toekomst van onze zorg
  • Haal je hbo-diploma binnen twee jaar

Wat staat je te wachten?

Een robot die die dementerende bewoners ondersteunt bij hun dagelijkse activiteiten. Slim incontinentiemateriaal waardoor cliënten niet onnodig worden gestoord tijdens hun nachtrust. Of een app waarmee een thuiszorgteam zelf digitaal het rooster kan maken. In de zorg hebben we grote behoefte aan slimme technologie die het leven van patiënten, cliënten, naasten en collega’s een beetje beter of makkelijker maakt.

In de Ad Zorg en Techniek leer je hoe je innovatieve technologie een plek kunt geven in de zorg. Je gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit de praktijk. Je ontdekt hoe je de wensen van jouw doelgroep feilloos kunt vertalen naar een passende technische oplossing.

Daarnaast ben je een bruggenbouwer en kijk je kritisch naar bestaande technologie. Je kunt inschatten wanneer iets passend of minder passend is. En je adviseert en coacht collega’s hoe ze technologie op een waardevolle manier kunnen inzetten op de werkvloer.

Studiekenmerken

Diploma
Associate degree
Start in
februari & september
Locatie
Emmen & Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
2 jaar
Afbeelding
Kosten
Kosten

Collegegeld € 2006,-

Hoe ziet het programma eruit?

De Ad-opleiding Zorg en Techniek kun je volgen als voltijd- of deeltijdstudent. De inhoudelijke lesdagen volg je samen. In specifieke studiegroepen is er ruimte voor je eigen leervragen en persoonlijke ontwikkeling. Als voltijdstudent loop je drie dagen in de week stage of heb je een werkervaringsplek in de praktijk.

Jaar 1

In het eerste jaar start je in semester 1 met de implementatie van een zorg-technologische toepassing in je eigen team. Je leert wat hierbij komt kijken. Je ontdekt hoe je plan- en projectmatig kunt (samen)werken, wie je hierbij nodig hebt en hoe je collega’s instrueert en coacht. Na afloop van de implementatie evalueer je dit gehele proces.

In semester 2 breng je de behoeften en wensen van een specifieke doelgroep in kaart. Dat kunnen patiënten of cliënten zijn, maar denk ook aan je collega’s of naasten van bewoners. Deze behoeften vertaal je naar een concrete technologische oplossing voor de praktijk.

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je in de wet- en regelgeving die komt kijken bij het invoeren van technologie in de zorg. Je leert hoe je ethische overwegingen maakt. Je duikt in een specifieke technologie. Denk aan domotica, technologie voor dagbesteding of digitale ondersteuning om gezonder te leven.

Halverwege het eerste semester bereid je je eigen innovatieproject in de praktijk voor. In semester 2 studeer je af op dit innovatieproject.

Voorbeelden van projecten

  • Het implementeren van een online afsprakensysteem in een grote huisartsenpraktijk.
  • Het optimaliseren van de lichaamstemperatuur van een patiënt in de operatiekamer door de inzet van specifieke technologie.
  • Het ontwikkelen van een digitale roosteringstool waarmee een zorgteam zelf het rooster kan maken.
  • Het toepassen van een robot of een app om dementerende mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten.
  • Het gebruik van slim incontinentiemateriaal in de ouderenzorg, zodat je cliënten niet onnodig hoeft te storen tijdens hun nachtrust.

Na je opleiding

Met je Ad-diploma op zak ben jij de bruggenbouwer die de wereld van zorg en technologie met elkaar verbindt. Je hebt kennis van de meest recente technologische ontwikkelingen. Je kent de wensen en behoeften in de gezondheidszorg. En je weet wat er speelt op de werkvloer. Deze informatie vertaal jij in een goed onderbouwd advies waarmee je het verschil maakt. Nu én in de toekomst.

Doorstuderen

Heb je je Ad-opleiding afgerond? Je kunt er voor kiezen om nog verder te studeren om ook je bachelor-diploma te behalen. Dat kan in de meeste gevallen in 2,5 jaar.

Toelatingseisen

Havo alle profielen
Vwo alle profielen
Mbo niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.