Afbeelding
minor-header-blauwe-pijl
Afbeelding
minor-header-blauwe-pijl
Minor

Linguistic diversity & Citizenship

Start in
februari
Ec
30 ECTS
Locatie
Leeuwarden

Wil jij een actieve bijdrage leveren aan onderwijsvernieuwing? Zodat kinderen al hun talen kunnen gebruiken om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen? Zo vergroot je hun kansen om succesvol in de maatschappij te participeren. Daartoe werk je in Nederland of daarbuiten aan real-life vraagstukken van scholen en andere instellingen. Je werkt samen met collega-studenten van lerarenopleidingen voor zowel basis- als voortgezet onderwijs én indien mogelijk met collega-studenten uit diverse Europese regio's.

Inhoud van de minor

Je specialiseert je in één van de volgende thema's:

  • inclusief taalgebruik en (wereld)burgerschap
  • taal- en meertaligheidsdidactiek
  • dialogische interactiebevordering
  • stimuleren van actief en passief schriftelijk taalgebruik
  • toepassing digitale tools in meertalig onderwijs

Je wordt begeleid door experts van het lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid. In (gast)colleges breid je je kennis uit door te werken aan praktijkcases. Praktijkervaringen doe je op door werkplekleren. Bovendien train je specifieke vaardigheden in workshops. Dankzij werkbezoeken in Nederland en daarbuiten krijg je meer inzicht in het thema. Ook kom je zo op nieuwe ideeën voor je eigen project.

Je kunt ervoor kiezen het programma deels of geheel in het buitenland uit te voeren. Voor studenten die het programma in Nederland uitvoeren wordt (indien mogelijk) een buitenlandreis georganiseerd. Kies je ervoor in het buitenland aan het vraagstuk te werken, dan word je online ondersteund en begeleid.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding tot leraar basisonderwijs. 

Opzet van de minor

Je voert op methodische wijze een ontwerponderzoek uit dat is gericht op een relevant real-life vraagstuk van een onderwijsinstelling en/of een andere maatschappelijke instelling in Nederland of daarbuiten. Je werkt daarbij samen met collega-studenten die ook afkomstig kunnen zijn van een hogeschool in het buitenland. Zo leer je met elkaar om vanuit verschillende maatschappelijke perspectieven na te denken over inclusief taalgebruik.

Het werken aan het vraagstuk doe je aan de hand van de DBE-cyclus, inclusief feedbackrondes bij de opdrachtgever, andere DBE-groepjes en de begeleider. Minimaal twee keer per week kom je als werkgroep bij elkaar, waarvan minimaal één keer begeleid door een expert. Eén van deze sessies mag je uitvoeren bij de opdrachtgever in overleg met je begeleider. De ondersteunende (gast)colleges en workshops worden op een vaste dag aangeboden. Daarnaast werk je minimaal twee dagen per week op een stageschool. De overige werkbezoeken en de facultatieve buitenlandreis worden in gezamenlijk overleg gepland.

De (gast)colleges en workshops zullen zoveel mogelijk worden gekoppeld aan de fasen van de DBE-cyclus. We vinden het belangrijk om ervoor te zorgen dat de inhoud daarvan goed aansluit bij wat jij op dat moment nodig hebt. Daarom nodigen we jou nadrukkelijk uit om wensen vanuit je werkgroep aan te geven.

Studiekenmerken

Start in
februari
Locatie
Leeuwarden
Taal
Engels
EC's
30 ECTS
Type minor
Inkomend exchange student & Voor alle hbo-opleidingen

Vragen?

Heb je vragen over deze minor, stel ze via het online formulier.

Stel je vraag