Afbeelding
Header minormarkt
Afbeelding
Header minormarkt
Minor

Linguistic Diversity & Citizenship

Start in
februari
Ec
30 ECTS
Locatie
Leeuwarden

Je gaat een actieve bijdrage leveren aan de optimalisering van onderwijskansen voor alle kinderen en/of jongeren in Nederland en/of daarbuiten. Daarvoor houdt je je bezig met het stimuleren van de taalontwikkeling van deze kinderen en/of jongeren en waarbij thuistalen van hen worden gewaardeerd.
Het kan dan gaan om het stimuleren van het gebruik van het Nederlands voor kinderen met een migratieachtergrond of kinderen uit taalarme gezinnen. Je kunt er ook voor kiezen om je te richten op het gebruik van het Engels of Duits, of juist het gebruik van een minderheidstaal zoals het Nedersaksisch, Fries of Limburgs.

Inhoud van de minor

Je werkt aan een real-life vraagstuk van een school of een andere instelling. Afhankelijk van de vraag kan het gaan om de ontwikkeling van lessen, een projectmatige aanpak voor de kinderen en/of jongeren, of bijvoorbeeld het beschrijven van effectief leraargedrag.
Het onderwijsontwerp waaraan je werkt kan te maken hebben met:

  • De didactiek van bewust (meer)talig onderwijs,
  • dialogische interactiebevordering,
  •  het stimuleren van actief en passief schriftelijk taalgebruik en/of
  • de toepassing digitale tools in bewust (meer)talig onderwijs.

De minor wordt aangeboden in het Nederlands. Indien er internationale studenten meedoen, wordt het programma (deels) in het Engels aangeboden.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding tot leraar basisonderwijs. 

Opzet van de minor

Om ervoor te zorgen dat je een waardevol product oplevert werk je door de toepassing van design thinking aan het ontwerpvraagstuk. Dat doe je samen met collega-studenten in het atelier en op een manier die past bij jouw leerstijl. Daarbij word je begeleid door experts van het lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid.
In (gast)colleges breid je je kennis uit door te werken aan praktijkcases. Door je wekelijkse stage (minimaal twee dagen per week) doe je praktijkervaringen op. Bovendien train je specifieke vaardigheden in workshops.
Je kunt ervoor kiezen het programma deels of geheel in het buitenland uit te voeren. Voor studenten die het programma in Nederland uitvoeren wordt (indien mogelijk) een buitenlandreis georganiseerd. Kies je ervoor in het buitenland aan het vraagstuk te werken, dan word je online ondersteund en begeleid.

Studiekenmerken

Start in
februari
Locatie
Leeuwarden
Taal
Engels en Nederlands
EC's
30 ECTS
Type minor
Inkomend exchange student & Voor alle hbo-opleidingen

Vragen?

Heb je vragen over deze minor, stel ze via het online formulier.

Stel je vraag

Sustainable Development Goals

Deze minor draagt bij aan...