4 x waarom jij wil kiezen voor een carrière in de zorg

Werken in de zorg is billen wassen, alleen voor vrouwen en bijna alleen met oude mensen. Fronste jij je wenkbrauwen bij het lezen van die zin? Of werd je zelfs wel een beetje boos? Mooi! Want van die vooroordelen is niets waar. Dit zijn 4 redenen waarom ook jij wil gaan voor die droombaan in de zorg.  

1. Je doet ertoe 

Het klinkt cliché maar het is waar: wie in de zorg werkt maakt iedere dag het verschil. Of je nu als verpleegkundige een patiënt voorlichting geeft over medicatie, een oudere ondersteunt bij het aantrekken van steunkousen of een jongere helpt zich te redden in het dagelijks leven. Iedere dag kun je iemand helpen, een luisterend oor bieden of gewoon een glimlach tevoorschijn toveren. Een beetje als een held zonder cape. Tenzij je er eentje wilt dragen natuurlijk (geen oordeel hier😉). 

 

2. Veelzijdig en uitdagend 

De zorg saai? Welnee. Zorgtaken- en vragen worden steeds uitdagender. Ziekten waar we vroeger aan overleden zijn nu vaker chronische ziekten die intensieve zorg vereisen. Tegelijkertijd worden we steeds ouder en kampen patiënten vaak met meerdere aandoeningen of ziektebeelden tegelijk. Daarnaast zorgen nieuwe technologieën, behandelmethoden en wetenschappelijke ontdekkingen ervoor dat de zorg zich blijft ontwikkelen en verbeteren. En wat dacht je van de breedte van het werkveld waarin je terecht kunt komen: van verslavingszorg, werken in de GGZ tot de wijkzorg. Werken in de zorg is dus veelzijdig, uitdagend en biedt veel mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling.  

 

3. Een beroep met baanzekerheid 

Wie afstudeert in de gezondheidszorg komt relatief snel aan een baan. Niet zo gek, want de zorgvraag stijgt en de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een grote vraag aan goed opgeleid personeel. Van alle hbo-sectoren is de werkloosheid dan ook het laagst in de zorgsector. En die trend zet zich ook in de komende jaren voort, zo voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht. Wil je een beroep met 100% baangarantie? Kies dan voor de zorg! 

 

4. Doorgroeimogelijkheden  

Wie kiest voor de zorg, kiest voor een werkveld met tal aan ontwikkelmogelijkheden. Zo specialiseren veel zorgprofessionals zich binnen hun vakgebied in bijvoorbeeld de geriatrie, oncologie of zelfs een bepaalde behandelmethode. Anderen richten zich op onderzoek en ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg of op hogere functies die meer verantwoordelijkheid vereisen. Daarnaast vraagt de zorg om medewerkers met persoonlijk leiderschap. Proactief en zelfstandig handelen draagt bij aan een hogere kwaliteit van zorg, stimuleert professionals zich voortdurend te ontwikkelen en stelt hen in staat om effectief om te gaan met constante veranderingen.  

Afbeelding
event zorg en welzijn

Wil jij blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of een opleiding in de zorg iets voor jou is!

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...