5 apps om taaldiversiteit in de klas leuker en makkelijker te maken

Een Syrisch jongetje dat helemaal opbloeit omdat een klasgenootje dezelfde taal spreekt. Een meisje uit Spanje dat zich verbonden voelt met haar juf omdat de juf iets grappigs zegt in het Spaans. Door meertaligheid te bevorderen, voelen kinderen zich verbonden met hun verleden, cultuur en met elkaar. Lector Joana Duarte en onderzoekster Janke Singelsma ontwikkelden, samen met het Lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid, apps en e-learnings om taaldiversiteit in de klas leuk en makkelijk te maken.

Taalgeluk

Een klas met twintig kinderen en tien verschillende talen is tegenwoordig geen uitzondering meer. Volgens Joana heeft het benutten van meertaligheid in de klas veel voordelen voor de ontwikkeling van meertalige kinderen. “Het draagt bij aan hun sociaal-emotioneel welbevinden, door aandacht te geven aan de moedertaal voelen kinderen zich gezien en begrepen. Of dit nu Fries, Berbers of Duits is. Taal is tenslotte een deel van je identiteit. Uiteindelijk leren kinderen het makkelijkst in hun eigen taal omdat ze zich daarin het beste kunnen uitdrukken”, vertelt Joana. Janke: “Kinderen zijn daarnaast de beste taalverwervers van iedereen, ze kunnen moeiteloos meerdere talen vloeiend leren spreken.” 

Apps voor leerkrachten en leerlingen

Janke: “De apps zijn ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en studenten. Ze helpen leerkrachten om op een leuke en makkelijke manier meertaligheid te gebruiken in de klas. De opdrachten zijn super leuk en inspirerend om te doen voor zowel de leerling als de leerkracht.”

  1. 3Mproject
    Hier vind je dertig inspirerende en makkelijke uitvoerbare activiteiten om spelenderwijs het taalbewustzijn en de taalvaardigheid van leerlingen te vergroten. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een taalportret maken. Ze maken een eigen silhouet dat ze inkleuren met hun talen. Joana: “Het leuke is dat je bij leerkrachten vaak de verbazing ziet over de diversiteit van de klas en dat kinderen nieuwsgierig worden naar elkaar.” Maar je vindt hier ook simpelere opdrachten, zoals tellen in meerdere talen of je lievelingswoord of lievelingstaal. 
    Talen: Fries, Nederlands, Engels en alle andere talen die de leerlingen spreken.
    Leeftijd: Geschikt voor PO.
     
  2. e3M Fries
    e3M Fries is een online leeromgeving waarbij kinderen in zes talen over natuur en techniek kunnen leren. Janke: “Leerlingen krijgen niet alleen informatie in verschillende talen, maar gaan ook aan de slag met opdrachten waarvoor zij met elkaar moeten samenwerken.” Voor deze app is er ook de digitale leeromgeving eDenD in het Nederlands, Engels, Drents en Duits.
    Talen: Nederlands, Fries, Engels, Arabisch, Pools en Tigrinya 
    Leeftijd: Geschikt voor midden- en bovenbouw van het PO. 
     
  3. Buurenstreektaal
    Digi+ is een online leerplatform voor buurtaalonderwijs in Nederlands-Duits. Hoofdfiguren Lieke en Max, vertellen aan de hand van leuke anekdotes over taal- en cultuurverschillen. Met woordzoekers, experimenten en opdrachten leren leerlingen op een onderzoekende manier over de Duitse taal, cultuur en identiteit. 
    Talen: Nederlands en Duits. 
    Leeftijd: Geschikt voor midden- en bovenbouw van het PO. 
     
  4. VirtuLApp
    In deze app maken leerlingen kennis met meertaligheid in een echte Augmented Reality game. Hoofdfiguur BabelAR is gevallen en is zijn taalgeheugen kwijtgeraakt. Hij sprak alle talen van de wereld en nu helemaal niets meer. Doordat de leerlingen hem helpen met zoeken krijgt hij zijn taalgeheugen weer terug. Voor leerlingen en leuke en uitdagende manier om met verschillende talen in aanraking te komen. Of dat nu Turks, Russisch of Fries is. 
    Talen: De app is beschikbaar in 14 Europese talen en kan in de les worden gespeeld. 
    Leeftijd: 7 tot 12 jaar. 
     
  5. Talen4all 
    Is dé app om kinderen kennis te laten maken met overeenkomsten en verschillen tussen talen. Leerlingen moeten buitenlandse taalmonstertjes helpen om terug naar hun ruimteschip te komen. De beestjes zitten verstopt in verkeersborden. Elk monster spreekt een andere taal. De leerlingen moeten de monsters goed begrijpen om ze te kunnen redden Je kunt ze redden door met deze app verkeersborden voor voetgangers te scannen. 
    Talen: De app is vooral geschikt voor Europese talen. 
    Leeftijd: 7 tot 12 jaar.

     

Inspirerend Meertalig Onderwijs

Als school kun je, dankzij steun van de provincie Fryslân, gratis meedoen aan inspirerende projecten, die het taalonderwijs een boost geven. Het team van Inspirerend Meertalig Onderwijs biedt hierbij ondersteuning om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de ambities van de school.
Wil jij meertaligheid ook leuker en makkelijker maken in de klas? Voor meer informatie en toegang tot de apps kun je contact opnemen met Joana Duarte of Janke Singelsma via het Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid.