Toen de regeringspartijen medio mei het hoofdlijnenakkoord presenteerden, klonken uit het onderwijsveld al felle kritieken op de plannen. Flinke bezuinigingen in het wetenschappelijk en hoger onderwijs waren erin opgenomen. Net als minder geld naar onderzoek en internationalisering én de terugkeer van de langstudeerboete. Ondanks de kritieken zijn de maatregelen blijven staan en gaat het nieuwe kabinet ermee aan de slag. En dat is zeer kwalijk, vindt Erica Schaper.
Juist extra investeren
“Heel erg zorgelijk”, noemt Schaper, voorzitter van het College van Bestuur van NHL Stenden, de onderwijsplannen van de nieuwe regering. “Het is zeer onverstandig om zo hard te bezuinigen op onderwijs en specifiek het hoger beroepsonderwijs. Dat vinden wij, maar ook de Vereniging Hogescholen. Het hbo is een cruciale schakel binnen de regionale economie. Er zou juist extra geïnvesteerd moeten worden in het hbo. Je doet het land op deze manier ontzettend tekort.”
Schaper ziet het hbo en het praktijkgerichte onderzoek juist als middelen om de grote transities waar we mee te maken krijgen door te komen. “Het hoger onderwijs is de plek voor vernieuwing, daar waar wetenschappelijk onderzoek wordt omgezet in innovatie. We staan voor grote transities, onder meer op het gebied van duurzaamheid: belangrijk voor de toekomst van Nederland, Europa en de wereld. En precies daar is het hbo keihard voor nodig: om kennis toe te passen in de praktijk.”
Schaper maakt zich zorgen, als ze de begroting en nota onder ogen ziet. “Bezuinigingen als deze krijg je als een boemerang terug. Neem bijvoorbeeld onze Greenwise Campus. Of de WaterCampus. Met Van Hall Larenstein maken we kennis toepasbaar, zodat wij met bedrijven tot oplossingen komen voor praktische vraagstukken. Als je dan gaat bezuinigen op onderwijs en onderzoek, gaat dat ook ten koste van goed opgeleide professionals en innovaties in de praktijk.”
Toegevoegde waarde
Behalve bezuinigingen op onderwijs en onderzoek, gaat het nieuwe kabinet ook besparen op internationalisering. Al vaker hebben Schaper en NHL Stenden gehamerd op het belang en de toegevoegde waarde van buitenlandse studenten. “Zij zijn voor onze school en de regio hartstikke belangrijk. Zo hebben we hun talent onder meer nodig voor de arbeidsmarkt, waar cruciale sectoren als de zorg, de techniek en het onderwijs kampen met grote tekorten. We redden het niet alleen.”
Problemen met betrekking tot studentenhuisvesting – zoals elders in het land – ervaart NHL Stenden niet of in mindere mate. “Internationale studenten zijn het probleem niet”, zegt Schaper, “maar juist een deel van de oplossing. De toegankelijkheid van onderwijs voor nationale studenten is bij ons niet in het geding. Zo’n 12 procent van onze studenten is internationaal. Waar we wel aan kunnen en willen werken is om de stayrate (20 procent, red.) van deze studenten omhoog te brengen.”
Studiesucces en studentenwelzijn
Tot slot de langstudeerboete. Schaper: “De slechtste maatregel die je kunt nemen. Juist nu studentenwelzijn de aandacht krijgt die het verdient, komt deze boete terug. Natuurlijk hebben sommige studenten soms een stok achter de deur nodig en kan het rendement omhoog, maar straffen als iemand net een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt? Of een extra bevoegdheid wil halen? Of thuis tegen dingen aanloopt, waardoor studeren wat moeizamer gaat? Dat kan toch niet?”
Om de langstudeerboete uit de weg te gaan, zal NHL Stenden nog meer willen inzetten op studiesucces en studentenwelzijn. “Deze thema’s staan al heel erg centraal bij ons, maar dan al helemaal. We gaan graag in gesprek hoe we het studiesucces en welzijn van onze studenten kunnen bevorderen. En we kunnen en mogen talent ook gezien de arbeidsmarkt niet verloren laten gaan. Hier hebben we al mooie plannen voor, die we alleen maar verder gaan uitbreiden.”