
Voor journalisten en mediaprofessionals in Fryslân is het belangrijk om zich professioneel te kunnen uiten in het Fries. Voor Friese mediabedrijven is het echter niet altijd eenvoudig om journalisten aan te trekken die de Friese taal (al voldoende) beheersen en kennis hebben van de Friese cultuur en samenleving. Het doel van de minor Friese Journalistiek en Media is om (op termijn) taalkundig en cultureel competente journalisten op de werkvloer te creëren. Tegelijkertijd streeft de minor naar creatieve en inspirerende kruisbestuivingen tussen onderwijs en werkveld.
Studenten en professionals
De minor is ook toegankelijk voor studenten van andere onderwijsinstellingen dan NHL Stenden. Daarnaast kunnen ook mensen uit de beroepspraktijk de minor volgen. De minor richt zich op een combinatie van taalvaardigheid, kennis van de Friese taal, cultuur en samenleving en (journalistieke) praktijkkennis en ervaring. Bij het praktische gedeelte zijn Friese media en Friese organisaties betrokken.
Houkje Rijpstra, directeur van Omrop Fryslân, zet zich namens de Friese media sterk in voor opleidingen op het gebied van de Friese journalistiek. “Wy binne der tige bliid mei dat dizze minor der no is. Foar de takomst fan Omrop Fryslân as Frysktalich medium, mar ek om it Frysk yn de skreaune parse op nivo te hâlden is it tige wichtich dat sjoernalistike talinten in stevige basis krije om yn de Fryske media goed wurkje te kinnen.”
Patrick Bemelmans namens NHL Stenden: “Voor NHL Stenden is het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het versterken van de Friese taal en cultuur. Wij zijn blij dat wij met onze expertise op het gebied van taal, communicatie en journalistiek een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van mediaprofessionals in onze regio. Met deze minor zetten we een belangrijke stap in die richting. De samenwerking met Omrop en Mediahuis was al goed, maar wordt nu nog beter.”
Steun van provincie en overheid
De ontwikkeling en uitvoering van de minor zijn mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Fryslân en de Nederlandse overheid. Dit is afgesproken in de Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur (BFTK) 2025-2028. De minderjarige ontvangt voor de looptijd van de bestuursovereenkomst een bijdrage van in totaal 250.000 euro van de provincie en het Rijk. In de aanloop naar de BFTK is door diverse partijen nagedacht over opleidingsmogelijkheden voor de Friestalige journalistiek, heeft het aandacht gekregen in de Tweede Kamer en heeft het adviesorgaan DINGtiid hierover een advies uitgebracht aan het kabinet en de provincie.