Jolanda Tuinstra geïnaugureerd als lector Sociale Kwaliteit bij NHL Stenden

Afbeelding
Jolanda Tuinstra inauguratie

Op donderdag 23 mei is Jolanda Tuinstra geïnaugureerd als lector Sociale Kwaliteit bij NHL Stenden Hogeschool. Met haar onderzoek richt Tuinstra zich op het bevorderen van sociale kwaliteit door verschillende groepen mensen samen te brengen. “Samen is het toverwoord”, zegt Tuinstra, die samenwerking ziet als de sleutel tot een betere sociale kwaliteit.

Een van Tuinstra haar projecten, Appelscha Bloeit, laat studenten van diverse opleidingen samenwerken met de inwoners van Appelscha. Van jong tot oud, en van voormalige huisartsen tot alleenstaande ouders, iedereen draagt bij. “Het onderzoek levert mooie resultaten op”, vertelt Tuinstra. “Zoals een ontmoetingsplek voor alleenstaande ouders. Maar het kan ook schuren, al die verschillende perspectieven, zowel voor inwoners als voor de faculteiten.”

Tuinstra benadrukt dat er vanuit het lectoraat geen eenduidige oplossing komt voor de afnemende sociale samenhang. “Het is een groot maatschappelijk vraagstuk, maar onze ateliers duiken lokaal diep in het onderwerp. Dit leidt tot mooie ontmoetingen en experimenten die echt bijdragen aan het sociale welbevinden van mensen.”

In plaats van een traditioneel boekje heeft Tuinstra een podcast opgenomen over Appelscha Bloeit. Hierin gaat ze in gesprek met een student en een inwoner van Appelscha. Daarnaast is er een animatievideo gemaakt om de term sociale kwaliteit te verduidelijken.

Afbeelding
foto van Jolanda

Jolanda Tuinstra

Jolanda Tuinstra is opgeleid als medisch socioloog en promoveerde op een studie naar de gezondheid van adolescenten en de invloed van hun sociale context. Ze heeft diverse studies gedaan op het gebied van kwaliteit van leven, evaluatie van zorg en participatie. Haar onderzoek richt zich op de verbinding tussen onderzoekers, studenten, docenten en de praktijk, bij voorkeur met de mensen waar de vraag vandaan komt.

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...