“Studeren en tegelijkertijd ondernemen is voor mij een absolute meerwaarde”

Afbeelding
Dag van de Ondernemer, Center for Entrepreneurship

Het aantal jonge ondernemers is volgens de KVK de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Bij het Center for Entrepreneurship (CFE) herkennen ze die trend: steeds meer studenten kloppen aan bij de ondernemerscommunity binnen NHL Stenden. Een van hen is Alicia Strubbe (20), student Social Work en bezig met het opzetten van haar eigen zorgonderneming.

Het aantal jonge ondernemers groeit exponentieel, concludeert de KVK. In 2017 stonden bijna 19.000 ondernemers ingeschreven, die op dat moment jonger waren dan 22 jaar. In 2022 zijn het er al ruim 50.000: een toename van 173 procent. Ondernemen wordt steeds populairder onder jongeren en studenten: een behoefte waar NHL Stenden in 2019 al op inspeelde.

Met het oprichten van het Center for Entrepreneurship wil NHL Stenden – met ‘ondernemend’ als een van de kernwaarden – studenten ondersteunen bij hun ondernemersdroom. Het Center for Entrepreneurship helpt (toekomstige) ondernemers, freelancers en zzp’ers verder en maakt het voor studenten mogelijk om tijdens de studie te werken aan de eigen onderneming. Een community voor en door ondernemende studenten.

“Dit ga ik later zelf anders aanpakken”

Een van de studenten die dit jaar binnenstapte bij het Center for Entrepreneurship is Alicia Strubbe. Ze is tweedejaarsstudent Social Work bij NHL Stenden en koestert een ondernemerswens. “Mijn bedoeling is om een behandelcentrum voor kinderen en jongeren met psychische problemen op te richten”, vertelt Alicia, op de Dag van de Ondernemer – vrijdag 18 november.

Met mijn zorgonderneming wil ik kinderen en jongeren met psychische problematiek ondersteunen

“Toen ik vroeger zelf niet de juiste hulp kreeg die ik daadwerkelijk nodig had, besloot ik: dit ga ik later zelf anders aanpakken”, zegt Alicia. “Met mijn zorgonderneming wil ik kinderen en jongeren met psychische problematiek ondersteunen, door bij hen persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Met zo min mogelijk medicatie en door samen te werken met verschillende disciplines.”

En dus heeft ze het druk, als ondernemende student (of studerende ondernemer). Maar Alicia heeft het er graag voor over. “Studeren en tegelijkertijd ondernemen is voor mij een absolute meerwaarde. Door te ondernemen leer ik assertief te zijn, voor mezelf op te komen, zelfstandig te zijn en discipline te hebben: vaardigheden die ik ook goed kan gebruiken bij mijn studie.”

Het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds

Een mooie kickstart zou Alicia kunnen krijgen door in de prijzen te vallen bij het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds – onderdeel van het Center for Entrepreneurship. Het stimuleringsfonds is bedoeld om ideeën en (toekomstige) ondernemingen van studenten nog scherper neer te zetten. De prijzenpot bestaat in totaal uit 25.000 euro. Het fonds wordt twee keer per jaar georganiseerd: elk academisch jaar kunnen honderd studenten meedoen.

Het is een traject bestaande uit interessante workshops en bijeenkomsten

“Een heel mooi en leerzaam initiatief”, vindt Alicia. “Het fonds is er voor ondernemende studenten, zoals ik. Het kan je een financieel duwtje in de rug geven. Het is een traject bestaande uit interessante workshops en bijeenkomsten, waarin je verschillende vaardigheden en modellen leert om een bedrijf op te richten. En uiteindelijk werk je toe naar de grote finale.” Op vrijdag 2 december wordt de allereerste winnaar uitgeroepen, die de hoofdprijs in ontvangst neemt van 2.500 euro.

Ook op Instagram wijdt NHL Stenden een post aan de Dag van de Ondernemer. Daarin lees je naast het verhaal van Alicia ook ervaringen van student Daphne Ladriere (Leisure & Event Management) en alumnus Hendrikus van Seijst (Integrale Veiligheidskunde).

Reactie docent Hans Schülski

“Bij NHL Stenden zien we de trend van steeds meer ondernemende studenten ook”, zegt Hans Schülski, programmamanager Ondernemerschap en docent bij de opleiding Ondernemerschap en Retail Management. “En waar het vandaan komt is dat steeds meer jongeren zeggenschap willen over hun eigen toekomst. Ze willen hun eigen koers bepalen en niet afhankelijk zijn van een werkgever. Ze willen zich op hun eigen manier ontwikkelen: als mens en als professional.”

Het antwoord van NHL Stenden op de ondernemersbehoefte onder zijn studenten is het Center for Entrepreneurship, waar Schülski nauw bij betrokken is. “We begonnen met 40 en zitten inmiddels al op 315 studenten. Ze komen vanuit alle studierichtingen: van advocatuur tot zorg. Bovendien, uit een van onze onderzoeken blijkt dat 1 op de 3 studenten overweegt iets met ondernemerschap te doen. Er is veel vraag.”

Binnen de trend van steeds meer ondernemende studenten constateert Schülski nog iets: de wil om een maatschappelijke bijdrage te leveren. “De ideeën en initiatieven van de studenten hebben steeds vaker te maken met circulariteit en duurzaamheid. Ze willen iets goeds doen voor de wereld. De omgevingssensibiliteit van jongeren neemt toe. Dat wil zeggen: ze zien wat er om hen heen gebeurt, staan op en willen positieve impact creëren.”

Afbeelding
Header-Center-for-Entrepreneurship

Center for Entrepreneurship

Het Center for Entrepreneurship is dé community voor en door ondernemende studenten die het lef hebben om voor zichzelf te beginnen.