Van haatreacties tot stalkfans: hoe kun je verantwoord influencen?

Swipe Up Week geeft podium aan struggels van influencers

Hoe reageer je op gitzwarte haatreacties onder je post? Hoe ver ga je in het delen van je privéleven met je volgers? En hoe voorkom je dat je 24/7 ‘aan’ staat? Het zijn vragen waar influencers dagelijks mee struggelen. Reden voor het lectoraat Organisations and Social Media van NHL Stenden Hogeschool om de Swipe Up Week te organiseren. “Er valt nog zoveel te ontdekken, ook voor influencers die van de online wereld hun kantoor hebben gemaakt.” 

Van 7 tot 11 november delen influencers uit verschillende landen in Leeuwarden hun kennis en ervaringen met elkaar, met studenten en met onderzoekers van het lectoraat Organisations and Social Media. De tweede editie van de Swipe Up Week valt ditmaal samen met de nationale Week van de Mediawijsheid. Niet geheel toevallig, geeft Charlotte van Hassel, docent-onderzoeker bij het lectoraat toe. “Het thema van de Week van de Mediawijsheid is dit jaar 'Like en Cancel'. Een thema waar influencers het hele jaar door mee te maken hebben. De invloed van een influencer is de afgelopen jaren zo enorm gegroeid dat verantwoord influencen een issue is waar je niet langer omheen kunt. Verantwoord influencen geldt uiteraard voor de posts die je maakt, maar zeer zeker ook voor de manier hoe je omgaat met jezelf. Vooral als je bedenkt dat influencers ook gezien kunnen worden als organisaties.”

De Social Code

Verantwoord influencen is een term die een aantal jaar geleden z’n intrede deed. “In Nederland ontwikkelden influencers op eigen initiatief de ‘Social Code’, met daarin belangrijke regels voor influencers”, vertelt Deike Schulz, lector Organisations and Social Media. “In deze code vind je bijvoorbeeld regels over transparant zijn wanneer je reclame maakt, gratis spullen aanneemt of je mening uit. Deze Social Code werd in 2014 opgevolgd door de Nederlandse Reclame Code, inmiddels omgedoopt tot Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Dit is een belangrijke richtlijn, maar geeft nog geen antwoord op de vraag hoe je omgaat met onrealistische verwachtingen van je fans, met de enorme werkdruk, verschillende perspectieven of met haatreacties. Vandaar dat dit één van de thema’s is, die tijdens de Swipe Up Week aan bod komen.”

“Je had vroeger geen idee wat de Backstreet Boys op hun boterham smeerden. Tegenwoordig weet je zelfs waar jouw idool vakantie viert”

Van poster naar posts

Waar menig beginnend influencer droomt van een schare jubelende fans voor de deur, blijkt het omgaan met volgers één van de struggels voor succesvolle influencers. “Parasociale relaties (een relatie met een bekend persoon die je eigenlijk niet kent, red.) tussen fans en influencers zien er tegenwoordig heel anders uit”, legt lector Schulz uit. “Vroeger had je als fan bijvoorbeeld een poster van de Backstreet Boys boven je bed hangen. Maar je had geen idee wat de zangers van de boyband ‘s ochtends op hun boterham smeerden. Tegenwoordig weet je als fan bijna álles van je idool. Bijvoorbeeld over familieleden of z’n favoriete vakantiebestemming. Daardoor verwachten fans meer van influencers. Ze weten immers al zoveel over het privéleven van hun idool, dat ze vinden dat ze ook recht hebben op privémomenten wanneer de camera niet aanstaat. En dus kan het voorkomen dat fans ineens voor de deur staan op een vakantieadres.”

European Influencers Academy

Vijf dagen lang delen de influencers dit soort ervaringen met elkaar en gaan ze ook offline in Leeuwarden met hun omgeving in gesprek. Er worden daarnaast themagerichte workshops verzorgd door het lectoraat, onder andere over online filterbubbels, interculturele verschillen en betekenisvolle communicatie online. “De gehele week staat voor ons in het teken van praktijkgericht en samenwerkend onderzoek”, legt Van Hassel uit. “Deze unieke manier van onderzoeken biedt ons de kans om een week lang door de bril van influencers te kijken. De opgedane kennis gebruiken we in onze European Influencers Academy, het eerste onderzoeksinitiatief wereldwijd dat zich specialiseert in responsible influencing.”

“Eén ding is zeker: de invloed van influencers zal de komende tijd alleen maar groeien”

Internationaal gezelschap

In totaal komen er tien invloedrijke influencers naar Leeuwarden voor deze tweede editie van de Swipe Up Week. Van Spanje en Finland tot Roemenië en Nigeria; het aantal nationaliteiten dat aanwezig is, is al net zo indrukwekkend als het aantal volgers van iedere deelnemer. Er zitten influencers bij die iedere dag tienduizenden mensen aan zich weten te binden. Denk aan de Nigeriaanse Chidiebere Ibe (@ebereillustrate) met 142 duizend volgers, de in Nederland wonende Braziliaan Matheus Santana (@santanamatheus) met 28 duizend volgers of de Finse Sini Laitinen (@nastynapalm) met 62 duizend volgers. “Om in vaktermen te spreken, zitten onze deelnemers tussen de micro- en macro-influencers in”, legt de lector uit. “Een doelgroep die voor ons enorm interessant is om mee in gesprek te gaan omdat ze, vaak zonder management, nog veel zelf moeten ontdekken en uitvinden. Hoe ze dat doen, vinden wij op onze beurt weer ontzettend interessant.”

Verder groeien

Door middel van dit soort evenementen, masterclasses en workshops waarin influencers de dialoog aangaan met andere influencers, studenten, lokale bedrijven en overheidsvertegenwoordigers, wil het lectoraat op een nieuwe, innovatieve manier kennis vergaren. “Met RUN-EU-partners en onderzoekers uit Ierland en Portugal willen we dit initiatief uitbreiden en breder onderzoek verrichten naar responsible influencing”, vertelt lector Schulz. “Het gaat ons om waardecreatie. We willen influencers bewust maken hoe ze op een verantwoorde manier content kunnen delen en een community kunnen bouwen. Want één ding is zeker: de invloed van influencers zal de komende tijd alleen nog maar verder groeien.”

Kom je ook?

Ben jij startende influencer, werk je samen met influencers of ben je geïnteresseerd in (verantwoord) influencen? We nodigen je van harte uit voor de show ‘POV: Being an influencer’ op woensdagavond 9 november. Deze avond mag jij onze internationale influencers het hemd van het lijf vragen. De deuren van het Auditorium (0.63) van NHL Stenden aan de Rengerslaan 8 in Leeuwarden zijn open vanaf 19.00 uur.

Meld je hier aan

Lectoraat Organisations and Social Media

In het lectoraat Organisations and Social Media van NHL Stenden Hogeschool nemen onderzoekers, studenten, docenten en organisaties online communicatie onder de loep. Door middel van praktijkgericht onderzoek draagt het lectoraat bij aan de ontwikkeling van kennis, beroepsproducten en netwerken rondom mediawijsheid en afgeleide thema’s, zoals online groepspolarisatie en interculturele communicatie. Het lectoraat heeft een eigen model van Meaningful Circular Communication en de Meaningful Communication Canvas ontwikkeld. Deze tool kan ingezet worden om betekenisvolle communicatie te analyseren.