Anouk. One of our originals

“Knopen leggen en koekjes verkopen? No way! Scouting is zoveel meer dan dat. Vanaf mijn 10e zit ik al op scouting. Mijn ouders dachten destijds dat ik het wel leuk zou vinden. Maar ze hadden geen idee hoe goed het bij mij zou passen. We zijn nu 15 jaar verder en ik ben nog steeds lid. Toen ik als klein meisje voor het eerst door de grote deur van het clubhuis naar binnen liep, vond ik dat best spannend. Ik zag oudere kinderen die al echte leiders leken en lef toonden. Vanaf dat moment dacht ik: als ik later groot ben, wil ik net zo zijn als hen. 

Anouk-HON

"Vanaf dat moment dacht ik: als ik later groot ben, wil ik net zo zijn als hen."

Inmiddels ben ik leidinggevende bij scoutinggroep de Esdoorn. Ik help kinderen om zich te ontwikkelen bij wie ze willen zijn en wat ze willen doen. Ik vind het belangrijk dat ze hun eigen mening durven te uiten. Want door leiderschap te tonen, stijg je boven de groep uit en kun je pas echt laten zien wie jij bent. Dit ontdekken we op een speelse manier met hen. Op het moment dat ze bij ons de poorten binnenlopen, bevinden ze zich in een hele andere wereld. Mijn naam is daar ook niet Anouk, maar Marala, een personage uit Jungle Boek. 

Aankomende zomer ga ik naar het grootste scoutingkamp van de wereld in Zuid-Korea. We noemen het ook wel de Olympische Spelen van de scouting. Binnen twee weken gaan we met 2000 mensen een dorp opbouwen, van ziekenhuis, tot pubs en clubs. Ik kijk er enorm naar uit om nieuwe culturen te ontdekken en mijn visie op de wereld te verbreden. Scouting is echt iets wat ik voor altijd wil blijven doen. Hier heb ik mijn vrienden voor het leven gevonden en kan ik doen wat ik het allerliefste doe. Ik draag mijn blouse en das daarom ook met trots en ben nog lang niet van plan om deze in de kast te leggen.”  

Anouk van der Mark, student Docent Biologie