Bas Wortelboer. One of our originals

“Ik ben een rare vogel, maar juist daar geniet ik van. Het maakt mij namelijk niet uit wat in de mode is of wat een ander van mijn kledingstijl vindt. Ik heb thuis een prachtige hoedencollectie staan en soms draag ik ook wel eens een kilt naar school. Waarom? Omdat ik kleding draag die ik leuk vind en waar ik me prettig in voel.  

Humans_bas_wortelboer

Kan de mening van een ander je geluk bepalen? Onze student Bas vertelt hoe gelukkig je kunt zijn door gewoon jezelf te zijn.

Ik heb thuis in totaal 6 naaimachines staan waar ik het liefst tot in de late uurtjes achter zit te werken. Ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen kleding te maken en doe dit ook voor mijn vrienden. Daar komen vaak unieke creaties uit voort en het brengt me ook veel rust. Het helpt mij om uit mijn hoofd te komen en mezelf op een andere manier te uiten. Ik zit namelijk in het autistisch spectrum en dat brengt soms zijn voordelen mee, maar soms ook zijn nadelen.   

Tijdens mijn opleiding voor Docent Scheikunde is het juist heel fijn. We zeggen ook wel eens voor de gein: vaccins zorgen niet voor autisme, autisten zorgen voor vaccins. Ik werk super gestructureerd en kan me vaak goed focussen op mijn werk. Daarnaast zorgt mijn autisme ervoor dat het me niet echt uitmaakt wat anderen van me denken. Ik ben toch niet zoals de rest, dus waarom zou ik mijn best doen om in hun straatje te passen?  

Ik pas überhaupt niet helemaal in deze wereld. En dat is soms echt wel eenzaam. Gelukkig heb ik een paar lieve vrienden om mij heen en heb ik nog een andere hobby, balfolk dansen. Ik hoor vaak van mensen dat ze dit meer iets voor meiden vinden, maar ook dat maakt me niks uit. Ik weet zelf dat dit niet waar is. En je kan je geluk ook niet halen uit wat anderen vinden. Als je lekker in je vel zit en je eigen ding doet, komen er vanzelf mensen op je pad die je accepteren. Precies zoals je bent.”   

Bas Wortelboer, student Docent Scheikunde