Mijke. One of our originals  

“Je studententijd is de mooiste tijd van je leven wordt vaak gezegd. Als docent hoor ik dat overal om me heen. Maar wat als dat even niet zo voelt? Van mijn studenten hoor ik veel verhalen. Over alle ballen in de lucht moeten houden, nachten niet slapen en veel stress. Die minder leuke kanten delen vinden ze lastig. Omdat ze denken dat het een taboe is, of omdat ze niet bij de pakken neer willen zitten. Dat raakt me, want ik herken het.  

Mijke-hon

“Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, maar wat als dat even niet zo voelt?”

Zelf was ik nog maar 25 toen ik ontslag nam van mijn werk. Jarenlang durfde ik mijn grenzen niet goed aan te geven en had ik mijn hart niet gevolgd. Een depressie volgde. Ik had geen energie meer en voelde me moe en somber. Mijn balans was zoek. Terwijl al mijn vrienden een druk en sociaal leven leidden, was ik de weg kwijt. Soms voelde ik me eenzaam, want mijn omgeving begreep me niet altijd. Gelukkig zocht ik hulp en vond ik snel mijn pad weer. 

Waarom praten we er niet wat vaker over? Dat vroeg ik me vroeger al af, en nog steeds. Naast docent ben ik fotograaf. Daarom besloot ik portretten te maken van de studenten met wie ik sprak. Gewoon zoals ze zijn, met hun eerlijke verhaal erbij. Van die portretten heb ik de expositie ‘De mooiste tijd van je leven’ gemaakt. Ik geloof dat dat helpt, die voorbeelden zien en je kunnen herkennen in anderen. Hopelijk kunnen we er dan toch iets gemakkelijker met elkaar over praten en op tijd hulp zoeken. Mij heeft die hulp in ieder geval heel veel goed gedaan. En hoe mooi dat ik daar nu zelf een rol in kan spelen! De cirkel is weer rond.️” 

Mijke Bos, docent Leisure & Events Management