Afbeelding
fix it
Afbeelding
fix it

Fix IT

Projectleider
Wiebren Jansen
Looptijd
januari 2025 t/m december 2027
Domeinen
Communicatie, Media en Design

Het project Fix IT heeft als doel de instroom en het behoud van vrouwen in de IT-sector te vergroten. Het is een samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Windesheim, Connect.frl, Snakeware en DLA-ICT. Het project wordt gefinancierd door een subsidie van het Europees Sociaal Fonds.

Wat is de aanleiding voor het project? 

De Nederlandse IT-sector kampt met een zeer krappe arbeidsmarkt. Een belangrijke oorzaak is de sterke ondervertegenwoordiging van vrouwen in zowel IT-opleidingen als IT-banen. Dit fenomeen heeft ongewenste maatschappelijke en economische gevolgen, zoals ongelijke kansen voor vrouwen en onderbenutting van arbeidsmarktpotentieel. Het probleem wordt versterkt door een “lekkende pijplijn”: meisjes met een technisch profiel kiezen minder vaak voor IT-onderwijs, vallen vaker uit, kiezen minder vaak voor IT-banen en verlaten de sector sneller dan mannen. Factoren zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, het missen van maatschappelijke relevantie en een door mannen gedomineerde werkomgeving dragen hieraan bij.

Hoe pakt het projectteam dat aan?

Dit project beoogt het dichten van de lekkende pijplijn van vrouwelijke IT-loopbanen. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van gendergelijkheid binnen arbeidsorganisaties in de IT- en andere STEM-sectoren. Het project richt zich op de gehele loopbaanketen, van het vergroten van de instroom en het behoud van vrouwelijke studenten in IT-opleidingen tot het verbeteren van de instroom en het behoud van vrouwen in IT-banen. Daarnaast worden inzichten en concrete handvatten vertaald naar andere STEM-sectoren.

Het project bouwt voort op eerder onderzoek, bestaande netwerken en een ontwikkelde interventietoolbox. Het bestaat uit vier werkpakketten die simultaan in Noord- en Oost-Nederland worden uitgevoerd. De aanpak omvat samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Windesheim, IT-bedrijven Snakeware en DLA-ICT, en het samenwerkingsverband Connect.frl. NHL Stenden en Windesheim leveren onderzoeksexpertise en leiden toekomstige IT-professionals op. Snakeware en DLA-ICT bieden praktijkervaring voor interventies, terwijl Connect.frl zorgt voor opschaling naar andere organisaties. Door gebundelde expertise en netwerken wil het project gendergelijkheid in de IT- en STEM-sectoren bevorderen.

Projectpartners

NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Windesheim, IT-bedrijven Snakeware en DLA-ICT, en het samenwerkingsverband Connect.frl.

Sustainable Development Goals

Dit project draagt bij aan...