
Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor in Nederland en zijn geassocieerd met meerdere ziekten. Mensen met morbide obesitas, (dat betekent dat er sprake is van een BMI hoger dan 40) kunnen vaak thuis niet meer verzorgd worden en moeten dan overgeplaatst worden naar een verpleeghuis. Zowel thuis als in het verpleeghuis loopt de zorg dan tegen veel problemen aan. Kennis en ervaring om met deze doelgroep om te gaan ontbreekt vaak, en er zijn veel extra hulpmiddelen nodig die niet altijd voorhanden zijn. De vraag die wij proberen te beantwoorden is; waarin verschilt de zorgbehoefte van andere cliënten en wat is er nodig om goede kwaliteit van zorg te bieden voor mensen met morbide obesitas?
Wat is de aanleiding voor het project?
Op dit moment zijn er twee VVT-instellingen (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg) die zorg bieden aan bewoners met morbide obesitas, dit zijn Aafje en Elde Maasduinen. Deze zorgverleners ervaren dat deze doelgroep een specifieke zorgvraag en -behoefte heeft. Maar welke zorgvraag en -behoefte heeft de doelgroep precies? En speelt naast het lichamelijke aspect het psychische en sociale gebied een rol?
Wie is het projectteam?
Yne Fennema-Algra
Ook zullen vierdejaars studenten Verpleegkunde worden betrokken bij het onderzoek
Hoe pakt het projectteam dat aan?
Aan de hand van literatuur en kwalitatief onderzoek (interviews en focusgroepen) wordt de onderzoeksvraag beantwoord. Dit zal resulteren in een zorgprogramma voor deze doelgroep dat optimaal ondersteunend is aan de kwaliteit van zorg en aan de kwaliteit van leven van de cliënten.
Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten?
Op dit moment is het onderzoek lopende.