Het onderzoek beoordeelt de rol van ervaringsgericht onderwijs, menselijk kapitaal en de ondernemende mindset bij het ontwikkelen van ondernemingsplannen van studenten. Onderwijs speelt een belangrijke rol in het stimuleren van ondernemerschap in Nederland. Veel middelen worden ingezet om ondernemerschapsvaardigheden en -mentaliteit te bevorderen. De effectiviteit van de huidige aanpak is echter onzeker. Dit onderzoek kijkt naar het gebruik van praktijkcases aan een Nederlandse universiteit. Het onderzoekt hoe de onderwijsomgeving bijdraagt aan de ondernemende mindset en intenties van studenten. Ook wordt de invloed van werkervaring, geslacht en studieduur op ondernemerschap onderzocht.
De hoofdonderzoeksvraag is
Hoe helpen praktijkcases en werkervaring bij het ontwikkelen van de ondernemende mindset en plannen van een student om te gaan ondernemen?
Wat is de aanleiding van het project
Dit onderzoek richt zich op tekortkomingen in ondernemerschapseducatie en stelt vragen bij de effectiviteit van de huidige lesmethoden. Het onderzoekt hoe werkervaring, praktijkcases en factoren zoals echtheid, samenwerking en reflectie de ondernemende mindset en plannen van studenten beïnvloeden. De studie pleit voor een meer op maat gemaakte aanpak van ondernemerschapseducatie, met als doel de lesmethoden en beleid te verbeteren om startende ondernemers beter te ondersteunen in de complexe zakenwereld van vandaag.
Onderzoeksdoelstellingen en bijdragen
Deze thesis biedt nieuwe inzichten in ondernemerschapseducatie door te onderzoeken hoe ervaringsgericht leren, vooral via praktijkcases, kan worden verbeterd. Het richt zich op belangrijke elementen zoals echtheid, reflectie en samenwerking, en hun invloed op de ontwikkeling van de ondernemende mindset en plannen van studenten. Ook wordt gekeken naar hoe werkervaring, of deze nu wel of niet gerelateerd is aan het studiegebied van de student, hun kijk op deze onderwijselementen beïnvloedt.
Praktisch helpt dit onderzoek docenten bij het ontwerpen van betere ondernemerschapsprogramma's door rekening te houden met individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, type opleiding en jaar van studie, om de leerresultaten te verbeteren.
Welk probleem lost dit onderzoek op
Dit onderzoek kijkt naar hoe je onderwijsomgevingen kunt ontwerpen die de ondernemende mindset en intenties van studenten het beste ontwikkelen. Het verbindt wat in de klas wordt geleerd met de praktijk van ondernemerschap, en benadrukt het belang van ondernemerschapsvaardigheden voor zowel werk als het starten van nieuwe bedrijven. Ook onderzoekt het onderzoek hoe werkervaring, samen met factoren zoals geslacht, leeftijd, type opleiding en jaar van studie, de relatie tussen onderwijs en ondernemende mindset beïnvloedt.
Wie zitten er in het projectteam
- Dr. Peter Lugosi, Professor of Culture and Organisation at Oxford Brookes Business School (email: plugosi@brookes.ac.uk)
- Dr. Robert van der Veen, Research Fellow at Oxford Brookes Business School (email robert.vanderveen@brookes.ac.uk)
- Dr. Erwin Losekoot, Professor of Hospitality Studies, Chair of the Academy of International Hospitality Research (email: e.losekoot@ecu.edu.au)
- John Hornby, Research Lecturer at Hotel Management School Leeuwarden, NHL Stenden University of Applied Sciences (email: john.hornby@nhlstenden.com)
Wat is de projectaanpak
Het onderzoek maakt gebruik van een kwantitatieve methode, waarbij zowel online als persoonlijk gegevens worden verzameld via dynamische enquêtes. De gegevens worden verzameld in samenwerking met het Center for Entrepreneurship van NHL Stenden. De analyse wordt uitgevoerd met een structureel vergelijking model om de relaties en invloeden van de onderzochte factoren te verkennen.
Wie zijn de projectpartners
- Center for Entrepreneurship (NHL Stenden)
- Oxford Brookes University