
Een consortium onder leiding van TU-Delft heeft een NWO subsidie ontvangen voor het project PATH2ZERO: PAving THe way towards Zero-Emission and RObust inland shipping. PATH2ZERO zal bijdragen aan de overgang naar een emissievrije binnenvaart in samenwerking met de binnenvaartsector. Het consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties richt zich op het ontwikkelen van duurzame technische oplossingen en businessmodellen. Partners in de binnenvaartketen, zoals schippers en verladers, kunnen hiervan gebruik maken.
Aanleiding voor het project
Vervoer over water speelt een cruciale rol in de wereldeconomie, omdat schepen de meest efficiënte vorm van vrachtvervoer zijn. Deze vorm verzorgt ongeveer 80% van de wereldwijde handelsvolumes en verbruikt minder energie per eenheid vracht in vergelijking met weg-, lucht- en spoorvervoer. Tegelijkertijd is de scheepvaart verantwoordelijk voor 2,7% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naarmate de wereldeconomie groeit, kan de totale uitstoot van de scheepvaart tegen 2050 oplopen tot minstens 5-10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen als er geen maatregelen worden genomen.
In het Akkoord van Parijs is de ambitie vastgelegd om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graden. Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN heeft de maritieme industrie opgeroepen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te halveren en de emissie-intensiteit tegen 2050 terug te brengen tot nul. Desondanks is de urgentie binnen de sector ten aanzien van klimaatverandering en andere negatieve maatschappelijke gevolgen nog steeds laag.
Doel van het project
Het doel van PATH2ZERO is om innovaties te realiseren door het ontwikkelen van praktische handelingsperspectieven en duurzame businessmodellen voor alle partijen in de binnenvaartketen. Zo draagt het project bij aan de transitie naar een emissievrije binnenvaart. De evaluatie van zero-emissiestrategieën, de effectiviteit van beleid en technologieën, en de beoordeling van de gevolgen van hun implementatie op het binnenvaartsysteem is een complexe uitdaging. Daarom wordt voorgesteld om een datagestuurde, virtuele weergave van het binnenvaartsysteem te ontwikkelen. Deze kan worden gebruikt om de efficiëntie van voorgestelde oplossingen te beoordelen en mogelijke afwegingen tussen verschillende interventies in kaart te brengen. Deze digitale tweeling biedt een realistische weergave van het systeem met alle relevante componenten en wordt gevalideerd met gegevens uit de praktijk. Vervolgens kunnen toekomstscenario’s worden gesimuleerd en interventiemaatregelen worden toegepast. Op basis hiervan kan, in samenwerking met de binnenvaartsector, de effectiviteit van deze maatregelen worden beoordeeld.
Aanpak van het projectteam
Consortiumvergaderingen, afzonderlijke bijeenkomsten en persoonlijke netwerken worden ingezet om aan specifieke taken binnen de verschillende werkpakketten te werken. De samenwerking met PhD- en PD-studenten draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de benodigde innovaties. Daarnaast worden, waar van toepassing, studentenopdrachten geëxtraheerd en beschikbaar gesteld voor verschillende onderwijsmodules.
Het projectteam
Het projectteam bestaat uit Herbert Koelman (lector Maritieme Innovatieve Technieken) en Jan de Jonge (docent/onderzoeker Maritieme Techniek), aangevuld met een groot aantal externe partners. Binnen de specifieke werkpakketten wordt voornamelijk samengewerkt met:
TU Delft
Hogeschool Rotterdam
HZ University of Applied Sciences
Maritime Research Institute Netherlands (Marin)
Daarnaast worden studenten van de maritiem gerelateerde opleidingen uitgenodigd om deel te nemen aan specifieke onderzoeksprojecten binnen deze werkpakketten.