
Af en toe heb je van die projecten waarbij alles op zijn plek valt. Een mooi voorbeeld daarvan is een project voor Ferr-Tech, een bedrijf op het gebied van waterzuivering. Studenten Bouke en Amir (International Business), Riemer (Chemische Technologie) werkten in dit project samen met Judith le Fèvre (Ferr-Tech) en Maarten Trilsbeek en Dana Colpa van het Centre of Expertise Water Technology (CEW). Een verscheidenheid aan mensen én expertises die samenwerkten aan één centrale vraag. Ze vertellen graag over hun ervaringen en hoe belangrijk de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is.
Frisse inzichten
Ferr-Tech vroeg het CEW om te helpen bij de vraag: ‘’Wat is het marktpotentieel van het verwijderen van het metaal vanadium uit het afvalwater in Europa?’’. Het begrijpen hiervan vereist enige chemische kennis van wat het metaal doet, waarom vanadium problematisch kan zijn in afvalwater in bepaalde industrieën en hoe Ferr-Tech de afvalwaterzuivering al groener maakt met Fersol, een krachtige groene oxiderende stof. De focus van dit vraagstuk ligt echter op het onderzoeken van de markt. Via het CEW komen daar de studenten bijeen in de werkgroep. Judith: ‘’Voordat wij investeren in onze marketing, willen we weten hoe groot het marktpotentieel is en waarom bedrijven Fersol willen kopen. Het CEW is vooraanstaand op het gebied van watertechnologie en met hun kennis én met de talenten en inzichten van de studenten, was er voor mij geen betere plek om dit vraagstuk te beleggen. En het was fantastisch om met deze studenten te werken. Ze gaven ons nieuwe inzichten, nemen nieuwe kennis en een frisse blik op zaken mee, zijn creatief. Het onderzoek laat zien hoe de regelgeving met betrekking tot vanadium is opgebouwd, welke industrieën hierdoor worden beïnvloed en op basis van deze inzichten konden we onze strategie bepalen voor het betreden van deze nieuwe markt. Maar belangrijker misschien nog wel is dat je hen in de toekomst aan je bedrijf kunt binden.’’
Zo schrijft Riemer op dit moment zijn scriptie bij Ferr-Tech en spraken Judith en Amir al over het onderzoeken van de markt in het Midden-Oosten.
Export Carrousel
Dit project komt voort uit de Export Carrousel* van International Business. Iedereen komt in de groep vanuit verschillende achtergronden. Bouke: ‘’Amir was stagiaire vanuit de opleiding en ik deed dit project vanuit de Export Carrousel. Dit project richt zich dus specifiek op het samenwerken van studenten met het bedrijfsveld en in ons geval dus met CEW en Ferr-Tech. We vonden elkaar snel en aan het succes droeg ook het CEW erg bij. Dana was onze tussenpersoon en weet precies hoe je met studenten en de opdrachtgever moet communiceren.’’ Volgens Dana is dat soms nog best uitdagend: ‘’Ik zie door mijn rol beide kanten: de studenten moeten voldoen aan de richtlijnen van school en Ferr-Tech wil antwoorden op hun vraag. Soms een uitdaging, ook voor mezelf. Ik heb zelf een chemie achtergrond en heb hierdoor veel van de studenten van International Business kunnen leren.’’
Multidisciplinair samenwerken
Maar ook de studenten onderling hebben ervaren hoe het is samen te werken vanuit verschillende opleidingen. Amir: ‘’Ik heb zoveel geleerd van het project maar bovenal ook van Riemer. Hij is zo slim en heeft veel humor. Dus we zijn onverwachts door het project ook vrienden geworden.’’ Riemer vult aan. ‘’Dat is het mooie hiervan, het vergt geduld om elkaar te begrijpen. Voor mij was International Business altijd vaag want ik ben het gewend om harde feiten en cijfers te hebben. Amir weet hoe hij in de business moet manoeuvreren en ik als chemicus weet niet hoe ik iets moet vermarkten. Dus je leert veel van elkaar.’’ En ook voor Bouke was het project meer dan succesvol. ‘’In het begin is het zoeken naar de juiste scope maar als je die eenmaal hebt en iedereen is gemotiveerd om er iets van te maken, wat het bij ons was, dan is het tof om zo’n project te doen en zijn er weinig échte uitdagingen. Met het vraagstuk van Ferr-Tech, hadden we als groep het gevoel dat we echt impact konden maken. Met dank aan de Export Carrousel waarbij we de kans kregen om serieus voor een echte opdrachtgever te werken.’’
Samenwerken in de watertechnologie
Volgens de studenten en het CEW maakt NHL Stenden de juiste keuze door projecten aan te bieden die gerelateerd zijn aan watertechnologie. Leeuwarden is de Capital of Water Technology, de thuisbasis van de WaterCampus, en zowel NHL Stenden als Van Hall Larenstein zijn in deze stad gevestigd. Dit creëert een ideale gelegenheid voor cross-over projecten tussen studenten, het CEW en bedrijfspartners.
Het CEW heeft vaak stagiaires van verschillende opleidingen in dienst, zoals van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemische Technologie en Communicatie. Nu zijn het de studenten van Leisure & Event Management die aan een project werken bij het CEW en binnenkort zullen ook bèta georiënteerde opleidingen starten.
*) Bouke werkte in dit project ook samen met studenten Mahdi Ghossein, Beatris Hristova, Dale Molife en Sumeet Rachwani.