Afbeelding
CICE_Header
Afbeelding
CICE_Header

Synthese van een biologisch afbreekbaar polyesteramide

Projectleider
Corniek Post & Vincent Voet
Looptijd
februari 2022 t/m februari 2023
Domeinen
Techniek

De toenemende aanwezigheid van microplastics en microvezels in onze natuurlijke omgeving is een groeiende maatschappelijke zorg. Onderzoek wijst op de mogelijkheid van het verstoren van het biologische ecosysteem, zoals het menselijke endochrinesysteem. De behoefte aan alternatieven is overduidelijk. Een manier om dit probleem te bestrijden is het gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen. 

Aanleiding 

Bij het overwegen van de productie van garens, zijn er verschillende biologisch afbreekbare opties in de handel verkrijgbaar. In de markt verkrijgbare polymeren zijn meestal polyesters zoals PLA, PHB en PBS. Terwijl de biologische afbreekbaarheid varieert, hebben deze types gemeen dat hun thermische en mechanische eigenschappen worden overtroffen door de meer hoogwaardige garens, zoals polyamiden (PA's). PA's hebben deze superieure eigenschappen als gevolg van intramoleculaire interacties die meestal niet worden gevormd in polyesters. Bij ’polyamiden is er echter over het algemeen geen sprake van biologische afbreekbaarheid. 

Het combineren van deze twee klassen kan een polymeer opleveren met eigenschappen van beide. Deze polyesteramiden (PEAs) kunnen worden afgestemd op de biologische afbreekbaarheid van polyesters en de hoogwaardige mechanische en thermische eigenschappen van de polyamiden. Dit is iets wat we willen bereiken in de context van garens. Als zodanig moet deze PEA ook een spinbaar zijn, zodat het polymeer kan worden verwerkt tot een multifilamentgaren dat geschikt is voor textiele toepassingen. 

Welk probleem lost het project op? 

Ontwikkelen en optimaliseren van een PEA dat biologisch afbreekbaar is en tegelijkertijd spinbaar is tot een sterk multifilamentgaren. 

Dit project is gericht op het optimaliseren van de synthese van het nieuwe PEA als voorbereiding op onderzoek betreffende het spinnen van multifilamentgarens van genoemd materiaal.  

Wie is het projectteam? 

  • NHL Stenden Hogeschool
  • RUG
  • Senbis 

Hoe pakt het projectteam dat aan? 

  • Exploratie van verschillende PEA's wordt bereikt door geschikte PEA's te synthetiseren uit een verscheidenheid aan monomeren, ondersteund door structurele analyse. 

  • De relatie tussen moleculaire architectuur, thermische eigenschappen en biologische afbreekbaarheid van de gesynthetiseerde PEA’s wordt bepaald. 

Afbeelding
CICE-logo