Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - locatie Leeuwarden

B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bachelor, voltijd

Geïnteresseerd in de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek?

Iets op kweek zetten en dan maar afwachten wat er groeit? Nee... de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek houdt toch écht meer in. Je wordt opgeleid voor werk dat van groot belang is voor mens en dier. Zo kan het later tijdens je werk gebeuren dat je een spoedonderzoek moet doen, zodat een arts de juiste diagnose bij zijn patiënt kan stellen. Een mensenleven kan dan van jouw gegevens afhangen. En de spectaculaire doorbraken in medisch onderzoek? Ook dat is het terrein van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).

Past de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bij jou?

Bij de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je alles op het gebied van scheikunde en biologie. Denk aan DNA, cellen, enzymen, het afweersysteem, bacteriën en virussen. En uiteraard weet jij exact hoe deze aspecten een rol spelen bij ziekte en gezondheid.

Als ideale student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek beschik jij over de volgende kenmerken:

 • Je bent analytisch
 • Je zoekt graag naar oplossingen
 • Je voelt maatschappelijk betrokken

Samenwerking

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een unieke samenwerking tussen twee hogescholen: NHL Stenden en Hogeschool VHL. Je volgt de studie op de locatie van Hogeschool VHL in Leeuwarden.

Daarom kies je voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding in Leeuwarden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Keuze uit uitdagende richtingen
  Tijdens de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je kiezen uit uitdagende richtingen. Voorbeelden zijn:

  • Food Safety and Health
   Elke dag hoor of lees je wel iets over gezonde voeding. Voeding is een hot topic! Daarnaast is het belangrijk dat voedingsmiddelen veilig zijn. Is ‘food’ helemaal jouw ding, dan is dit jouw richting!

  • Biomedical Research
   Als je de richting Biomedical Research hebt gevolgd word je researchanalist en help je mee om een bijdrage te leveren aan het voorkomen en/of behandelen van ernstige ziekten.

  • Human Diagnostics
   De arts stelt zijn diagnose mede op basis van de medische analyse. Dat zijn jouw onderzoeksresultaten! Je voert analyses uit, soms als spoedonderzoek, in een diagnostisch laboratorium.

 • Leeuwarden is een leuke studiestad
  Waarom kiezen voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Studieprogramma

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een samenwerking tussen de NHL Stenden en Hogeschool VHL. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 2168,-
Bekijk alle kosten
b_biologie_en_laboratoriumsonderzoek_sfeer

Toelatingseisen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • E&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • N&T;
 • N&G;

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 

 • C&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • E&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • N&T;
 • N&G;

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • Niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Inschrijven

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een samenwerking tussen NHL Stenden en Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Opbouw studie

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Biologie en medischlaboratoriumonderzoek