Biotechnologie

B Biotechnologie, Bachelor, voltijd

De naam van deze studie klinkt technischer dan de praktijk: met Biotechnologie leer je mét mensen bezig te zijn om vóór mensen onderzoek te doen. Als biotechnoloog werk je in laboratoria in groepsverband aan onderzoeken waar de mens - letterlijk en figuurlijk - beter van wordt. Zo ontwikkel je nieuwe medicijnen en zoek je naar de oorzaken van ziekten. Of ben je betrokken bij de verbetering van oogsten. En met de richting Forensic Sciences ontdek je de wereld achter CSI! Ontdek de opleiding Biotechnologie!

 • Biotechnologie is een spannend vakgebied dat sterk in beweging is. Je begeeft je al snel op het snijvlak van leven en dood, biochemie van virussen, computervirussen en informatica, chips en DNA, plaatsdelictonderzoek, genetische modificatie, stamcelkweek, databank-onderzoek, nanotechnologie en beveiliging. 
 • De opleiding Biotechnologie in Leeuwarden is de enige in zijn soort in Nederland!
 • Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Wat staat je te wachten?

Bij Biotechnologie leer je meer op het gebied van scheikunde, biologie, techniek en informatica. Maar denk ook aan DNA, cellen, onderzoek, geneesmiddelen of opsporingsmethodes. De studie Biotechnologie is een samenwerking tussen de NHL en Hogeschool VHL. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Toelatingseisen Biotechnologie

Voor de opleiding Biotechnologie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG.
 • NT;
 • NG.
 • mbo-domein niveau 4

*Voor de mbo-domeinen Handel & Ondernemerschap en Economie & Administratie gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Erwin van der Meulen

“Mooi is dat je in aanraking komt met veel verschillende disciplines.”

studeren_lwd

Inschrijven

De studie Biotechnologie is een samenwerking tussen de NHL en Hogeschool VHL. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Opbouw studie

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.