Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Leeuwarden
Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Leeuwarden

Iets op kweek zetten en dan maar afwachten wat er groeit? Nee... de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek houdt toch écht meer in.

Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor

Geïnteresseerd in de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek?

Je wordt opgeleid voor werk dat van groot belang is voor mens en dier. Zo kan het later tijdens je werk gebeuren dat je een spoedonderzoek moet doen, zodat een arts de juiste diagnose bij zijn patiënt kan stellen. Een mensenleven kan dan van jouw gegevens afhangen. En de spectaculaire doorbraken in medisch onderzoek? Ook dat is het terrein van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek!

  • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2022.
  • Werken met ‘big data’ in de specialisatie Biological Datascience
  • Werk als researchanalist in een laboratorium in de specialisatie Biomedical Research
  •  Studeer in het bruisend Leeuwarden, waar de kamers betaalbaar zijn.

Past de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bij jou?

Bij de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek krijg je eerst een brede basis op het gebied van scheikunde en biologie om met vraagstukken aan de slag te gaan. Je leert onderzoek doen naar DNA, eiwitten, cellen, afweer, bacteriën en virussen. En hoe deze aspecten een rol spelen bij ziekte en gezondheid. Ook leer je hoe je samenwerkt en hoe je nauwkeurig data verzamelt, analyseert en rapporteert. Vervolgens kun je je specialiseren in het werkveld van jouw keuze.

Je bent de ideale student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek als je onderzoekend en nieuwsgierig bent. Je zoekt graag naar oplossingen en voelt je maatschappelijk betrokken. Het werken in een laboratorium spreekt je aan en je vindt organismen, virussen en bacteriën interessant.

Samenwerking

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een unieke samenwerking tussen twee hogescholen: NHL Stenden en Hogeschool VHL. Je volgt de studie op de locatie van Hogeschool VHL in Leeuwarden.

Daarom kies je voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding in Leeuwarden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

Keuze uit uitdagende richtingen

Tijdens de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je kiezen uit uitdagende richtingen. Voorbeelden zijn:

Biological Data Science

  • Door de razendsnelle ontwikkelingen binnen de DNA sequencing worden er in laboratoria in o.a. ziekenhuizen en plantenbedrijven enorme hoeveelheden data gegenereerd. Om deze ‘big data’ te kunnen verwerken heb je bio-informatica nodig.

Biomedical Research

  • Als researchanalist help je mee om nieuwe inzichten te krijgen in de strijd tegen vele aandoeningen en ziekten. Door bijvoorbeeld DNA- en eiwitanalyses kun je gedetailleerd onderzoek doen naar de moleculaire achtergronden van een ziekte. Tijdens het onderzoek werk je met geavanceerde apparatuur en gebruik je patiëntmateriaal zoals bloedcellen of antistoffen. Je werkzaamheden voer je uit in een laboratorium van bijvoorbeeld een universitair medisch centrum. Je uiteindelijke doel is een bijdrage te leveren aan het voorkomen en/of behandelen van ernstige ziekten.

Leeuwarden is een leuke studiestad

  • Waarom kiezen voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Studieprogramma

Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Studiekenmerken

Diploma
Bachelor
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten
Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je doet belangrijk medisch onderzoek waarmee je iets bijdraagt aan de samenleving.”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Iris Lubbers
Student Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (BML)

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!