
Timpaan, betonkrimp, spanjoletten, bommerscharnieren, keperfries, klimbekisting; zomaar wat termen uit de bouw. Heb jij iets met bouwen, ontwerpen, ontwikkelen, managen en techniek? Ben jij leergierig, kun je conceptueel denken, zoek je uitdagingen en wil je een goed betaalde baan met afwisselend werk? Dan is de Bouwkunde opleiding echt iets voor jou!
In de praktijk
Bouwen en alles wat daarbij komt kijken, leer je het beste door het te doen. Daarom werk je tijdens de bachelor Bouwkunde regelmatig in een team aan praktijkopdrachten. Samenwerken is daarbij een belangrijk aspect: ook in je latere werk is teamwork essentieel.
Kies voor hbo Bouwkunde om de volgende redenen:
- Tijdens je studie Bouwkunde kun je meedoen aan internationale projecten die op verschillende universiteiten in Europa worden gehouden. Bovendien krijg je de kans om een buitenlandse stage te volgen!
- Leeuwarden is een leuke studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!
Studiekenmerken hbo Bouwkunde
De vierjarige opleiding Bouwkunde richt zich op het ontwerpen, bouwen en beheren van duurzame gebouwen en infrastructurele projecten. Je krijgt de kans om de theorie in de praktijk te brengen en er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je professionele vaardigheden.
Wat staat je te wachten?
Goed technisch opgeleid personeel is moeilijk te vinden voor werkgevers. Bedrijven in de bouw hebben hoog opgeleide specialisten hard nodig. Jou! Hbo Bouwkunde is een brede opleiding. Welke richting jij uiteindelijk op gaat, zal gedurende de opleiding Bouwkunde blijken. Hieronder een aantal accentgebieden:
- Architectuur eerste fase*: Je leert de principes van ontwerpen op het niveau van een startende professional. Daarnaast biedt deze bachelor Bouwkunde jou de mogelijkheid om na jouw afstuderen een masteropleiding te volgen en je verder te ontwikkelen tot architect.
- Bouwtechniek: Hoe kan ik snel en slim een gebouw realiseren zoals de architect hem heeft ontworpen? Een bouwtechnisch ingenieur weet alles van het technisch ontwerp van gebouwen en de uitvoering ervan.
- Constructie: Hoe sterk is de draagconstructie van een gebouw met 30 verdiepingen? Als constructeur ben je expert op dit gebied. Je maakt de berekeningen en hebt kennis van materialen en van zaken als metaalmoeheid en rot beton.
- Uitvoering: Kostprijsberekeningen maken, bouwmethoden kiezen, contracten opstellen: een bouwbedrijf runnen en het regelen van de bouw is een vak apart.
- Stedenbouwkunde*: Je maakt plannen voor uitbreiding en herstructurering van steden en dorpen.
- Interieurarchitectuur eerste fase*: Je maakt veel ontwerpen en je houdt je bezig met het opnieuw creëren en vormen van binnen- en buitenruimtes, zodat mensen zich er thuis voelen.
- Bouwkundig onderzoek: Je bijt je graag vast in uitdagende vraagstukken rond de bouw, met als doel het beste product, de beste methode of het beste proces te ontwikkelen voor mens, milieu en maatschappij.
*Om geregistreerd (interieur)architect of stedenbouwkundig architect te kunnen worden, moet je na de bachelor Bouwkunde een academische of universitaire vervolgopleiding doen.

Gerelateerde opleidingen
Als je geïnteresseerd bent in deze opleiding, dan is deze opleiding wellicht ook interessant. Is iets anders dan varianten. Bv. bij de opleiding Tourism verwijs je ook door naar Leisure en Hotel.
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!